‘KUKEC O KUKCIMA‘

Mnogima se gade, no izopodi su zakon! Evo deset fascinantnih činjenica o njima

Posvuda su! Iako toga možda niste svjesni, jednakonošci su velik dio našeg područja. Samo, vrlo su sramežljivi
 Aleksandar Gavrilović/Insektarij

Slijede nam jesenski dani kada će mnogi slobodno vrijeme koristiti kako bi pretraživali šume radi ukusnih plodova, poput gljiva i kestena.

Pritom će mnogi s gađenjem odbaciti neku granu ili deblo, vidjevši malena, puzajuća bića na stražnjoj, vlažnijoj strani. Riječ je o "izopodima", odnosno jednakonošcima koji su vrlo korisni te ih se u zagrebačkom Insektariju čak i uzgaja. Stoga smo vam ovaj puta odlučili predstaviti ove simpatične životinjice. Evo nekoliko zabavnih činjenica o njima.

1. Poznato je preko deset tisuća vrsta izopoda, od čega ih oko 4 500 živi u moru. Imaju sedam pari prsnih nogu za hodanje i pet pari zadnjih nožica. Oko 500 vrsta živi u slatkim vodama, a oko pet tisuća vrsta ih je na kopnu, kažu u zagrebačkom Insektariju gdje su oduševljeni ovim malim gmizavcima.

2. Posvuda su! Iako toga možda niste svjesni, jednakonošci su velik dio našeg područja. Samo, vrlo su sramežljivi. Skrivaju se pod debelim komadima drveta, a najviše vole vlažnije okruženje, no aktivni su i tijekom ljeta. Kao i sa svim kukcima, ne trebamo napominjati da ih je vrlo mnogo. Voditelj Insektarija Aleksandar Gavrilović tako ih je "brdo" pronašao na samo pet metara od ulaza na svoju farmu cvrčaka, smještenu na svega nekoliko metara od ulaza na Veterinarski fakultet u Zagrebu.

3. Nemojte se zavarati, nisu baš tako bezazleni. Znanstvenici su nedavno otkrili golemog jednakonošca na obali Meksika. Ustanovljeno je da su on i družina proždrli mrtve aligatore za samo 50 dana. Ostali su samo kralježnica i lubanja. Izopod-gozba.

4. Mali ili veliki? Nikad se ne zna. Mogu biti vrlo, vrlo veliki. Neki mogu doseći i do 36 centimetara duljine. Zanimljivo je da čak i mnogima omiljeni škampi spadaju u razred izopoda. Njihova ukusna braća poznata su po tomu što mogu otplivati čak i na 549 metara dubine. Impresivno, reći će svaki ronilac. No, ovi "naši", s kopna, uglavnom su veoma maleni, svega nekoliko milimetara do dva centimetra.

5. Vrlo su otporni. Tako jedinka u prosjeku preživi više od godinu i pol, a u dobrim uvjetima i više. Ne treba im mnogo, samo malo hrane i vode, kao i da ih netko ne gazi hodajući šumom. Vrlo su povučeni, ne žele se previše družiti s ljudima i životinjama, pa će samo ostati na svom deblu i čekati da ih ostavite na miru.

6. Izopodi su jako korisni. Prvenstveno su strvinari, kako na kopnu, tako i u moru. Njihova je svrha očistiti naš planet od ostataka drugih životinja. U suprotnom, te bi životinje trulile i raspadale se u okolišu, što bi potencijalno dovelo do zaraznih bolesti. Kada vide što se dogodilo, izopodi se smjesta bacaju na posao i problem je brzo riješen.

7. Odlični su sportaši!. Izopodi, zabilježeno je, mogu brzo trčati i visoko skakati. Nije jasno zašto im je to potrebno, s obzirom na to da se uglavnom hrane strvinama. Ipak, mora se priznati da su uvijek u odličnoj formi. Imaju i posebnu "supermoć". Sposobni su u rekordnom roku zakopati se u zemlju i zatim opet brzo iskopati kada opasnost prođe.

8. Ah, opet isto, rituali parenja kod kukaca uvijek su povezani sa ženkom koja je glavna u cijeloj priči. U svijetu izopoda, ženka iskopa rupu, sjedne i gleda televiziju, a mužjaci se na površini potuku. Onaj koji pobijedi u borbi dobije privilegiju ući u nastambu te se "pomaziti" sa svojom odabranicom. Drugi se poniženo vraća svojoj kući, ako preživi okršaj.

9. Nisu baš proždrljivi kad je "frka". Štoviše, u nekim terarijima zabilježene su situacije da je izopod poživio čak i do četiri godine bez imalo hrane! Ipak, kada se hrana pojavi, neće se libiti pojesti sve, do posljednjeg zalogaja.

10. Izopodi su mračnjaci. Ako ih poželite za ljubimce, nemojte ih izlagati danjem svjetlu ili im osigurajte neku granu ispod koje će se sakriti. Sramežljiva su to i vrlo nježna, no ipak ne krhka bića. Bit će vam dobri ljubimci ako ih, poput svih drugih, dobro tretirate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 17:58