STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Moderan način uređenja parkova problematičan je za ptice: ‘Nemaju mjesta za skrivanje niti za gniježđenje‘

Ptiće sova nema smisla vraćati u gnijezdo jer će ubrzo opet iz njega izaći

Ilustracija

 Mcphoto/rolfes/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako dani postaju ljepši, veća je šansa da ćemo vidjeti ptiće na tlu ili kako skakuću bez roditelja u blizini. Iako nam djeluje kao poziv u pomoć, to je sasvim prirodna i normalna pojava jer mladi ptići većeg broja vrsta ptica napuštaju svoja gnijezda prije nego što prolete. To je naročito izraženo kod sova. Te ptiće, dok im u potpunosti izraste letno perje nazivamo poletarcima, a njihovi roditelji su najčešće u blizini, skupljaju hranu i motre iz prikrajka

- Ptiće sova nema smisla vraćati u gnijezdo jer će ubrzo opet iz njega izaći i samo se riskira uznemiravanje ostalih ptića iz istog gnijezda. Mlade sove se često pronalaze na tlu u gradskim parkovima i najčešće su to ptići male ušare i šumske sove - poručili su iz udruge BIOM.

Male ušare se gnijezde u napuštenim gnijezdima vrana, a šumske sove u velikim dupljama drveća. Obje vrste rado prihvaćaju kućice za gniježđenje - šumske sove velike kućice sa otvorom pri vrhu, a male ušare velike poluotvorene kućice ili košare ispletene u obliku gnijezda. Ptići se dulje zadržavaju u ovakvim gnijezdima ako su dovoljno prostrana i osjećaju se sigurno.

- Postavljanjem kućica i košara po parkovima im se omogućavaju bolji uvjeti za gniježđenje. Značajan problem je i nedostatak grmlja po parkovima, naročito većih grmova, visokih preko dva metra. U prirodi se poletarci sova (ali i ostalih ptica) sakrivaju baš u njima i po njima penju u više dijelove gdje su sigurni od predatora.

Nažalost, pri uređivanju parkova se sve manje vodi briga o grmlju i formiraju se parkovi visokog drveća očišćenog debla ispod kojih se kosi trava, bez grmlja i bez niskih grana na stablima koji bi omogućili skrivanje poletarcima, ali i gniježđenje cijelom nizu vrsta ptica koja se gnijezdi u grmlju - dodaju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:34