VALENTINOVO

Mogu li životinje voljeti i kako zavode? Neki primjeri su odvratni, nemojte ih slijediti...

Veze i ljubav ne idu nužno zajedno, kao što to vidimo u brojnim primjerima koji dolaze iz prirode
 Gelpi José Manuel/Panthermedia/Profimedia

Istina je da su ljudi izmislili Valentinovo i da životinje o tome pojma nemaju, a i da znaju da je danas neki poseban dan što se tiče ljubavi, zacijelo ne bi marile. Mnoge životinjske vrste imaju različite pristupe vezama, a čini se kako mnogima ljubav nije ni na kraj pameti kad u njih ulaze. Većina životinja odabire partnera kako bi zajednički imalo potomstvo, no vlasnici brojnih ljubimaca tvrde kako znanstvenici nisu u pravu kad tvrde da životinje ne osjećaju ljubav.

Nema to veze s hranom, tvrde. Psi, mačke, štakori, kornjače, zečevi i brojni drugi ne samo da iskazuju naklonost prema svojoj vrsti, nego i prema čovjeku. Jako su vezani i znaju dugo tugovati ako ostanu bez prijatelja. Brojni psi prestaju jesti kad nestane njihov životinjski član obitelji, pa je potrebno neko vrijeme da prebole što ga više nema. Slonovi tuguju kad umre neki njihov član čopora, a svinje moraju doći i položiti njušku na tijelo umrle svinje kako bi shvatili da je više nema i oprostili se. Pošto ti navedeni primjeri nemaju veze s razmnožavanjem, jasno je kako životinje mogu osjećati neku složeniju emociju od osnovne potrebe za produljenjem vrste.

image
Jakub Mrocek/Panthermedia/Profimedia

Pošto je danas Valentinovo, vratimo se ipak na zaljubljene parove. Niz je životinja koje imaju samo jednog partnera u životu - to su, primjerice, labudovi, pingvini, morski konjici, sivi vukovi, sove, giboni, dabrovi... No, za one koji razmišljaju kako danas posebno zavesti drugu stranu, možda je najbolje da savjete ne traže u našoj rubrici. Kod nas mogu pronaći samo stvari poput ovih: kapucin zavodi tako da baca kamenje na partnera, cvili i lupa ili zapravo zapiša sve oko sebe, uključujući i samog sebe. Tu je i šarmantni amazonski papagaj koji se ženki ispovraća u usta za vrijeme poljupca ili dugorepi makakiji, koji zavode ženku tako da joj uređuju krzno i pojedu njene buhe.

Ako se inspirirate životinjskim svijetom, ne krivite nas. Mi ne dajemo savjete kako zavesti, samo prenosimo kako se to odvija u prirodi. Ne kažemo da je dobro, ali kod nekih funkcionira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:40