DOBRO JE ZNATI

Morski pas dug četiri metra napao muškarca, ali ga je brzo pustio. Evo što je čovjek napravio

Stručnjak je otkrio i ima li istine u priči o tome da morski psi ‘nanjuše‘ kap krvi

Ilustracija

 Ken Kiefer 2/Imagesource/Profimedia/Ken Kiefer 2/Imagesource/Profimedia

Frank Logan bio je u moru, u lovu na puževe s prijateljima, kada ga je velika bijela psina ugrizla za torzo i odvukla pet metara u ocean. Podvodni ronioc koji je tada imao 25 godina preživio je, ali mu je ostalo 18 odvojenih uboda zuba u obliku polumjeseca veličine 50 centimetara preko trbuha i leđa, piše Mondo.

Dogodilo se to u Bodegi, u Kaliforniji. Mladi muškarac je skočio u ocean i tražio puževe. U vodi je bio manje od pola sata kad se dogodilo ono što nikako nije očekivao - podvodni predator je zario zube u njegovo tijelo.

- Osjetio sam da mi je nešto ogromno dotaklo noge, a zatim užasan bol u leđima i grudima - rekao je Logan kasnije.

Strašni predator je oštrim zubima ščepao Franka za bok i počeo da ga trese, ali ono što je muškarac potom napravio spasilo mu je život. Umjesto da se bori protiv velike životinje, Frenk se pravio mrtav i pustio da mu se tijelo opusti u čeljustima psa. Kao rezultat toga, predator ga je odvukao pet metara u more prije nego što ga je oslobodio iz oštrog stiska svojih zubiju i otplivao. Jednostavno, plijen kojeg je ugrabio više nije bio zanimljiv.

Frankovi prijatelji su ga izvukli iz vode i odvezli u obližnju bolnicu gdje je dobio više od 200 šavova koji su držali zatvorene njegove zjapeće rane. Gledajući veličinu tragova ugriza koji su ostali na Franku, stručnjaci su zaključili da je morski pas bio dug oko četiri metra.

Stručnjak za morske pse William McIvor rekao je da je Frankov bliski susret bio dokaz da predatori nisu toliko zainteresirani za ljudsko meso kao ukusan obrok.

- Da je glad bila primarna motivacija za napad, Logan bi bio lak obrok. ISAF (International Shark Attack File) baza podataka pokazuje da se morski rijetko hrane svojim žrtvama - napisao je on, prenosi New York Post.

U svojoj knjizi "Emperors of the Deep" iz 2020. godine, McIvor je napisao da je zvuk kretanja ono što privlači radoznale morske prema ljudima koji se nalaze u moru.

- Uobičajeno mišljenje je da će jedna kap ljudske krvi izazvati napad. Iako je točno da morski psi mogu otkriti male količine supstanci u vodi, nekoliko kapi krvi će se brzo raspršiti u oceanu. U slučajevima kada je žrtva krvarila u vodi, a oko nje je bilo više morskih pasa, nisu došli na krv. Vjerojatno je da su slušali niskofrekventne zvukove koje je ta osoba proizvodila. Dakle, panično micanje rukama će ih prije dozvati od nekoliko kapi krvi - istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:41