SNIMLJEN U CRNOJ GORI

Morski pas mako viđen u Jadranu: ‘Družili smo se s ovim veličanstvenim stvorenjem‘

U našoj je zemlji zadnji put viđen 2019. godine, kada su stručnjaci rekli kako nema nikakakva razloga za brigu
 Screenshot Facebook

U subotu navečer na Facebooku je osvanula zanimljiva snimka. Čovjek koji ju je objavio napisao je kako je riječ o morskom psu mako, koji je snimljen u blizini Luštice u Crnoj Gori.

- Dvadesetak minuta druženja s ovim veličanstvenim stvorenjem - stoji u opisu snimke.

Ta je vrsta morskog psa u našoj zemlji zadnji put viđena 2019. godine, kada su je uočili kraj Makarske, a onda i u Korčulanskom kanalu. Iz našeg Instituta oceanografiju i ribarstvo tada su objavili da je riječ o životinji koju se naziva morskim psom kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno - mako (Isurus oxyrinchus).

Dodali su kako je povijesno gledano, kučak bio relativno česta pojava u Jadranu, no njegova brojnost, kao i brojnost brojnih drugih vrsta morski pasa, drastično je smanjena uslijed neracionalnog izlova te je danas njihova pojava kuriozitet. Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti.

- Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek desetak u cijelom svijetu - pojasnili su tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:04