JEZIVO

Mračna tajna Elona Muska: ‘Uništili su im mozgove, umirali su u patnji...‘

Grupa za zaštitu životinja poduzela je pravne korake da zaustavi pokuse koji krđe devet točki tamošnjeg zakona

Jedan od majmuna koji je sudjelovao u pokusima
 

 Neuralink/Ferrari/Profimedia

Kompanija svjetskog milijardera Elona Muska Neurolink, koja je prije nekoliko mjeseci objavila kako se sprema za testiranje mikročipova na ljudima, našla se na udaru grupe za prava životinja, koja tvrdi da su majmuni podvrgnuti eksperimentima prolazili kroz ekstremnu bol, piše Klix.

Prema navodima PCRM, grupe za zaštitu prava životinja, majmuni na kojima su se testirali moždani implantati podvrgnuti su ilegalnom maltretiranju i ekstremnoj patnji. Svoje tvrdnje, kao i priložene dokaze, uložili su u žalbu za koju se očekuje da će biti podnesena američkom ministarstvu poljoprivrede.

Prema navodima, Neurolink i istraživanje koje je povezano s UC Davis prekršili su čak devet točki američkog Zakona o dobrobiti životinja, uključujući kršenje odredbi o smanjenju boli i uznemirenosti kod životinja.

Ovo se odnosi na 23 majmuna u vlasništvu Neurolinka, koji su bili smješteni u objektu UC Davisa od 2017. do 2020. godine, prenosi Business Insider.

UC Davis upravlja saveznim ustanovama za istraživanje primata, a iz PCRM-a naveli su kako su putem zahtjeva za javnu evidenciju nabavili više od 700 stranica dokumenata uključujući veterinarske zapise i obdukcije.

Podnositelji tužbe naveli su više primjera koji pokazuju kako su životinje neopravdano patile, a u jednom od njih dokumentiran je i majmun kojem su nedostajali prsti na rukama i nogama.

Jeremy Beckham, zagovarač istraživanja, izjavio je kako je od 23 majmuna preživjelo svega njih sedam te su prebačeni u prostorije Neurolinka, nakon što su prekinuli vezu s UC Davisom.

"Dokumenti otkrivaju da su majmunima uništeni mozgovi u lošim eksperimentima i da su ostavljeni da umiru u patnji", rekao je Beckham koji tvrdi da nije tajna zašto Elon i ovaj fakultet žele dokaze držati skrivene od očiju javnosti.

Musk je u prosincu izjavio kako se nada da će Neruolink ove godine započeti testiranje na ljudima, a Beckham priznaje da je skeptičan u vezi s sigurnosti eksperimenata koji se trebaju izvoditi na ljudima.

Neurolink, podsjećamo, trenutno radi na tehnologiji koja bi ugrađivanjem u ljudski mozak pratila i stimulirala njegovu aktivnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:43