ISTRAŽIVANJE

Muhe znaju odakle miris dolazi i ne mogu se baš nikako zavarati

Rezultati su objavljeni u časopisu Nature, a istraživači smatraju kako bi njihovo otkriće moglo naći primjenu u poljoprivredi
 Flpa/Alamy/Profimedia

Opstanak svih životinja i kukaca, od vukova do pčela, ovisi o njihovoj sposobnosti da pronađu izvor mirisa, što je posebno izazovno kada im vjetar rasprši i prikrije njihov izvor. Prijašnja istraživanja već su pokazala da se životinje i kukci kreću zahvaljujući osjetu njuha te praćenjem intenziteta mirisa, i to u smjeru suprotnom od vjetra. Međutim, praćenje smjera vjetra može ih odvesti na krivi put - primjerice, kad vjetar raspršuje dim koji izlazi iz dimnjaka, njegov trag ne vodi izravno natrag do izvora.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Yale, predvođen Thierryjem Emonetom i Damonom Clarkom, istraživao je imaju li muhe neku drugu sposobnost i mogu li detektirati kretanje mirisa, neovisno o vjetru. Za potrebe istraživanja udružili su svoju stručnost u olfaktornoj navigaciji i detekciji pokreta kako bi osmislili eksperimente kojima su otkrili da muhe mogu osjetiti smjer kretanja mirisa, a ne samo smjer vjetra, piše Ekovjesnik.

Do otkrića su došli genetskim modificiranjem ticala muha, koja im služe kao organi mirisa, kako bi detektirale svjetlost. Zatim su projiciranjem svjetla stvorili fiktivne mirise i promatrali kako muhe reagiraju na njih u uvjetima bez vjetra i s vjetrom. Otkrili su da su ticala muha "surađivala" kako bi prepoznala smjer kretanja mirisa, omogućujući muhama da prilagode svoj smjer kretanja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature, a istraživači smatraju kako bi njihovo otkriće moglo naći primjenu u poljoprivredi (primjerice, u otkrivanju kako pčele pronalaze cvijeće) i javnom zdravstvu (otkrivanjem kako komarci pronalaze ljude), ali i razvoju robota koji mogu otkriti razne opasnosti u okolišu kao što su mine.

Projekt je omogućio zajednički laboratorijski prostor na Institutu za kvantitativnu biologiju, gdje je Nirag Kadakia, postdoktorand u laboratoriju Emonet, kombinirao dva odvojena eksperimenta: sustav za vizualizaciju načina na koji se muhe kreću, koji je razvio Mahmut Demir u laboratoriju Emonet, i sustav projektora za optičke podražaje muha, koji je pak razvio Brian DeAngelis u laboratoriju Clark.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:12