JEZIVO

Muškarac na obali mora pronašao nevjerojatnu životinju. "Nikad nisam vidio nešto takvo"

Tijelo će biti konzervirano i ide u National History Museum, u čijem će vlasništvu ostati
 Viralpress/Viral Press/Profimedia

Neobično morsko stvorenje, koje izgleda kao da je izašlo iz kakvog horor filma, pronađeno je na plaži kalifornijskog grada Newport Beacha, piše Guardian. Premda na prvi pogled djeluje vanzemaljski, riječ je o sasvim normalnoj ribi. Doduše, rijetka je u morima, a posebno je rijetko ovako je pronaći. Riječ je o Pacific football fish iz porodice udičarki. Rijetka je, a posebno je rijetko da je more izbaci u tako savršeno očuvanom stanju. Zapravo, koliko je poznato, to se nikad prije nije dogodilo.

- Znao sam da se radi o nečemu neobičnom, jer nikad nisam vidio takvu ribu - rekao je Ben Estes, koji je u šetnji plažom naišao na neobičan prizor. Odmah je alarmirao nadređene, kako bi oni utvrdili o čemu se točno radi. Smirili su ga objasnivši mu da je riječ o normalnoj vrsti.

No, ni sam nije znao koliko je to što je pronašao zaista neobično. Najprije, stanje životinje. Obično su ostaci koje more izbaci u prilično lošem stanju. Premda to zbunjuje stručnjake, prilično su sretni što su dobili tako dobar uzorak ribe koja inače živi na prosječnim dubinama od kilometra. Kako se našla u plićaku, nikome nije jasno. No, očigledno je bila prilično blizu obale u trenutku smrti, inače njeno tijelo ne bi bilo toliko dobro očuvano. Ne znaju što se točno dogodilo, ali ako se slučaj ne bude ponavljao, pa će biti jasno da nije riječ o pomoru, neće ga ni istraživati.

Ono će biti konzervirano i uvršteno u tamošnji Natural History Museum, koji su svojoj kolekciji ima samo tri ovakve ribe, no nijednu u tako dobrom stanju. Zanimljivo je da udičarke zapravo i nisu pretjerano istražene ribe. Otkrivene su tek 1833. godine i to nakon što je jedna pronađena na Grenlandu. Donedavno je sve što se o toj vrsti znalo dolazilo upravo od riba koje su pronađene na obali, no zadnjih nekoliko godina znanstvenici su ovu vrstu počeli pomno proučavati u njenom prirodnom okruženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:46