Melvilleov roman

Muzej kitolova svake godine organizira neobičan maraton, a odaziv je nevjerojatan

U sklopu korona online aktivnosti, 2020. muzej je organizirao i dodatni streaming maraton, ali iz kuća čitača

Muzej kitolova

 Eric Carr/Alamy/Alamy/Profimedia

Muzej kitolova u New Bedfordu u Massachusettsu, počevši od 1997. godine, svakoga siječnja organizira maratonsko čitanje Moby Dicka.

Čitanje Melvilleova romana, objavljenog 1851., traje oko 25 sati, a prijave za volontere-čitače primaju se početkom studenog.

Svaki čita oko pola sata, što znači da za cijeli maraton treba pedesetak čitača. Prijavi ih se četiri do pet puta više.

S čitanjem se započinje u modelu kitolovca Lagoda i oko njega, a nastavlja se u središnjoj dvorani muzeja s čijeg stropa vise kosturi kitova. Povremeno publika mora napustiti muzej, piše Otvoreno more.

Tri poglavlja (Kapela, Propovjedaonica te Propovijed) čitaju se u crkvi Samen’s Bethel, podignutoj 1832. za molitve pomoraca prije njihova isplovljavanja i zahvale nakon uspješnog povratka u luku.

Slušatelji koji budni odslušaju cijelu knjigu dobivaju nagradu od muzeja. U sklopu korona online aktivnosti, 2020. muzej je organizirao i dodatni streaming maraton, ali iz kuća čitača.

Za razliku od muzejskog, virtualni maraton nije bio tako zahtjevan: čitalo se i prenosilo po sat vremena dnevno u razdoblju od 16. travnja do 11. svibnja.

Inače, kad je Melville napisao priču o lovu na bijelog kita, New Bedford bio je svjetska prijestolnica kitolova. Procjenjuje se da je polovina ukupnog ulova kitova prošla kroz njegovu luku i tvornice za preradu kitova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:48