UBODI OKO OČIJU

Na jugu Afrike pronađeni mrtvi pingvini, stručnjaci šokirani uzrokom smrti: ‘Ovo je rijetko...‘

Ne smiju umrijeti jer im već prijeti izumiranje, tvrde iz Južnoafričke zaklade za očuvanje obalnih ptica
 Lyu Tianran/Xinhua News/Profimedia

Roj pčela ubio je 63 ugrožena afrička pingvina na plaži izvan Cape Towna, objavila je Južnoafrička zaklada za očuvanje obalnih ptica.

Zaštićene ptice pronađene su mrtve u Simon's Townu, gradiću u blizini Cape Towna u kojem živi kolonija pingvina, a potom su odvedene na obdukciju.

- Pri završetku obdukcije, pronašli smo ubode pčela oko očiju pingvina - rekao je u nedjelju David Roberts, klinički veterinar iz zaklade.

- Ovo je vrlo rijetka pojava. Ne očekujemo da će se to često događati, to je slučajnost, a pronašli smo i podosta mrtvih pčela - izjavili su iz zaklade za Agence France-Presse.

Područje je nacionalni park, a spomenute pčele dio su ekosustava. Pingvini, kako tvrdi Roberts, "ne smiju umrijeti jer im već prijeti izumiranje", a i zaštićena su vrsta.

Naime, južnoafrički pingvini nalaze se na crvenom popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode, što znači da se suočavaju s velikim rizikom od izumiranja.

Južnoafrički nacionalni parkovi u priopćenju su izjavili da su uzorci također poslani na ispitivanje bolesti i toksikologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:08