NEOČEKIVANI NAPAD

Na planini pronašli mrtvog muškarca, kraj njega ležala zgrčena životinja: ‘Ovo se nije dogodilo 20 godina‘

Nije vam svejedno kad čujete takve stvari, postanete nervozni. Iznenadilo me da napada ljude, rekao je mještanin Daniel Lesher

Ilustrativna fotografija

 Dennis Fast/vwpics/Sciencephoto/Profimedia

Nakon što ga je u ruralnoj Kaliforniji napala puma, poznatija kao planinski lav, muškarac je zadobio teške ozlijede i preminuo na licu mjesta. Ovako nešto dogodilo se prvi put u posljednja dva desetljeća. Mladići, dva brata u dobi od 21 i 18 godina, tražili su odbačene rogove u udaljenom dijelu Georgetowna, male zajednice oko 80 km izvan Sacramenta, piše Daily Mail.

Nešto nakon podneva u nedjelju, osamnaestogodišnjak je nazvao policiju, rekavši da su on i brat napadnuti. Mlađi brat dodao je kako se razdvojio od brata. Nakon 20 minuta stigli su prvi službenici, koji su odmah zbrinuli 18-godišnjaka i započeli potragu za njegovim bratom.

"Ubrzo nakon što je potraga započela, locirali su ga, a pokraj njega bio je planinski lav u zgrčenom položaju", rekao je Kyle Parker, glasnogovornik šerifovog ureda.

Policajci su ispalili metke kako bi zastrašili divlju životinju, nakon čega su uvidjeli da je stariji brat već mrtav. Životinju su uhvatili čuvari i lovci iz kalifornijskog Odjela za ribu i divlje životinje. Eutanazirana je u blizini mjesta napada, priopćio je šerifov ured.

Planinski lav poslan je u forenzički laboratorij CDFW-a kako bi se dobili podaci o DNK i općem zdravstvenom stanju životinje. Napadi planinskih lavova iznimno su rijetki, a posljednji smrtonosni susret u ovoj državi dogodio se 2004. godine, prema evidenciji CDFW-a.

Od 1890. u Kaliforniji je bilo manje od 50 potvrđenih napada na ljude, od kojih je šest bilo smrtonosnih. Ono što napad čini još rjeđim je to što su žrtve u većini slučajeva same.

"Kad čujete za takve stvari, postanete malo nervozni", rekao je mještanin Daniel Lesher.

"Bio sam iznenađen kad sam čuo da ide na ljude. Nije rijetkost da idu za stokom", dodao je.

Okolnosti napada nisu jasne. Šerifov ured kaže da će više informacija biti dostupno nakon istrage.

Planinski lavovi usamljene su životinje koje putuju same, osim tijekom sezone parenja ili kad imaju mladunčad, objavila je Služba nacionalnog parka. Poznati su kao ključna vrsta, držeći populacije plijena pod kontrolom i uništavajući invazivne vrste. Kad i ako napadnu ljude, uglavnom su ozlijeđeni, pod stresom ili gladni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 14:26