PASMINA KARAKAL

Na Srebrnjaku nestala neobična mačka: Zovu je pustinjski ris, glasa se kao ptica, a jede samo meso

U oglasu je naveden i broj telefona vlasnice, koja traži svojeg ljubimca

Karakal

 Mcphoto/jürgen Bitzer/Alamy/Alamy/Profimedia/Mcphoto/jürgen Bitzer/Alamy/Alamy/Profimedia

Na zagrebačkom Srebrnjaku pojavio se oglas u kojem se traži izgubljena mačka. No, nije to obična maca - riječ je o pasmini karakal. Oglas o njenom nestanku objavio je Mjesni odbor, koji navodi kako su mačke ove pasmine divlja životinje te kako bi možda bilo dobro pripaziti pri susretu s njom.

Karakali su mačke koje dolaze iz Afrike. Nazivaju se još i pustinjskim risovima, no pripitomljene su. Mužjaci prosječno teže do 28 kilograma, dok su ženke manje i obično ne prelaze 17 kilograma. Naravno, mogu biti teži ako se ne hrane dobro, ali kako su i inače skloni debljanju, vlasnici im moraju prilično voditi računa o tome. No, unatoč veličini, vrlo su spretni i lako skaču, zbog čega nije rijetkost da pobjegnu od doma.

Zanimljivo je kako se glasaju. Uopće se zvuče kao mačke na koje smo navikli, nego kao ptice. Naime, u divljini su im ti zvuci pomogli da namame ptice i pojedu ih.

Osim toga, nemaju tipičnu mačju dlaku, nego im više nalikuje psećoj. Potrebna joj je velika njega i češljanje barem jednom tjedno. Ne grani se običnom mačjom hranom, nego mesom.

image

Nestala mačka

Mjesni odbor Voćarska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 19:52