Ouroborus cataphractus

Na svijet došli ‘mini zmajevi‘. Pogledajte kako izgledaju ta nevjerojatna stvorenja....

Inače žive na obroncima zapadne obale Južne Afrike, a u odrasloj dobi može dosegnuti dužinu od 20 centimetara
 Matthijs Kuijpers/Afp/Profimedia

Zoološkom vrtu Tiergarten Schönbrunn u glavnom gradu Austrije nedavno je pošlo za rukom uzgojiti ugroženu vrstu gmazova, što u bečkom zoološkom nazivaju posebnim događajem jer je njihov uzgoj na taj način vrlo rijedak. Ondje je 27. rujna na svijet došlo dvoje mladunaca vrste oklopnog guštera latinskog naziva Ouroborus cataphractus koji se zbog svog zanimljivog izgleda često nazivaju i „mini zmajevima“, piše Ekovjesnik.

U Europi se ovaj gmaz trenutačno može pronaći samo u pet zooloških vrtova. Inače nastanjuje stjenovite obronke na zapadnoj obali Južne Afrike, a u odrasloj dobi može dosegnuti dužinu od 20 centimetara.

Tijelo ovog oklopnog guštera prekriveno je ljuskama s gornje strane, dok je donja strana mekana. Ima izvanredan način obrane od grabežljivaca – u slučaju opasnosti primi se za bodljikavi rep pomoću čeljusti i sklupča se. Na taj način štiti mekani trbuh koji predstavlja njegovo ranjivo mjesto. Zanimljiva je i činjenica da živi u zajednicama, što obično nije slučaj s gmazovima. Osim toga, ženke ne polažu jaja, već donose na svijet žive mlade, a mladunče se razvija u jajetu koje se nalazi u majčinom tijelu.

Odrasle jedinke ove vrste dospjele su u zoološki vrt u austrijskoj metropoli 2016. godine kada je u bečkoj zračnoj luci Schwechat spriječen pokušaj njihova krijumčarenja. Osim ovih gmazova tada su pronađene i dovedene i druge životinje poput zmija otrovnica, kornjača i gekona.

Nema aktualnih podataka o rasprostranjenosti ovog guštera u divljini. No, međunarodna organizacija za zaštitu prirode IUCN upozorava da nezakonito trgovanje ovom životinjskom vrstom predstavlja veliku prijetnju njezinom očuvanju te poziva na hitno djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2021 23:59