IZNIMNO RIJEDAK SLUČAJ

Na svijet je došao čudesan stvor, na svijetu ih sada ima tek sedam!

Koža joj je takva zbog leucizma, genetskog stanja u kojem nedostaju sve vrste pigmenta kože, a ne samo melanin

Aligator

 /Facebook

U parku za divlje životinje u floridskome Orlandu na svijet je došlo iznimno rijetko bijelo mladunče aligatora. Zaposlenici parka kazali su da je žensko mladunče dugačko 49 cm i da je to sada jedan od samo sedam takvih aligatora u svijetu. Koža im je bijela zbog rijetkoga urođenog genskog stanja poznatog kao leucizam.

Riječ je o manjku kožnih pigmenata. U slučaju leucizma nedostaju sve vrste pigmenta kože, a ne samo melanin, za razliku od albinizma.

- Ovo je više nego rijetko, apsolutno je nevjerojatno - rekao je direktor floridskoga zabavnog divljeg parka Gatorlanda, Mark McHugh.

Dodao je da su na popisu parka u Orlandu sada i leucistični aligatori Ice, Noelle, Snow, Pearl, Ivory i Marshmallow. Roditelji mladunčeta su Jeyan, leucistični otac iz močvare u Louisiani i Ashley, normalna ženka koja ne pati od genskih mutacija.

Isti par ima još jednog potomka, muškog, u kojega su prevladali majčini geni. Trenutno se za oboje traže imena, a u tom izboru svojim prijedlozima sudjeluju svi koji to žele.

Mark McHugh je novinarima pojasnio da nije riječ o "albino životinji, premda tako izgleda na prvi pogled, već o leucističnoj životinji, čija je koža bijele boje, no one imaju nešto malo pigmenta na dijelovima tijela".

Leucistične životinje, jednako kao i albino životinje ne mogu živjeti same u prirodi.

- Albino i leucistični aligatori ne mogu živjeti samostalno u prirodi iz jednostavnog razloga. Ne bi preživjeli upravo zbog boje kože. U normalnih jedinki koža je odlična kamuflaža i aligatorima omogućuje da se tako približe plijenu. U parku Gatorland stalno ih držimo u sjeni ili u zatamnjenim prostorima - rekao je McHugh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:52