IMPRESIVNA VELIČINA

Najduža boa constrictor u našoj zemlji: Upoznajte mirnu, ali prilično pohlepnu Biggie

Njena vrsta u zatočeništvu živi 20-25 godina, ali bilo je i onih koji su ‘ulovili‘ puno više od toga
 Nera Simic/

Tko god da prođe pokraj nastambe u kojoj spava boa constrictor imena Biggie, zaustavi se i pogleda impresivnog gmaza koji unutra spava. Jednako kao što u prvom nastavku Harryja Pottera taj budući maleni čarobnjak ostane bez daha kad vidi zmiju ove vrste, to se događa i posjetiteljima zagrebačkog ZOO vrta. No, za razliku od knjige, ova zmija ne bježi.

Biggie je zaista impresivna. Njena dužina od 5,5 metara čini je najvećom u našoj zemlji - koliko je poznato. Netko možda doma drži kakvu dužu, ali to nigdje nije zabilježeno. Zbog toga ovo fascinantno stvorenje s druge strane stakla zaista zaslužuje poštovanje. Da smo u prirodi, situacija bi bila daleko drugačija: među nama ne bi bilo stakla, Biggie bi nas pogledala, čak i ne s namjerom da nas pojede, a mi bismo već osjetili duh Usaina Bolta kako se budi u dubinama našeg duha. Iako njena vrsta obično jede manje sisavce, poput kunića i velikih štakora, vjerujemo da se mnogi od nas ne bi dovoljno dugo zadržali u njenoj blizini da provjere što ona misli o našoj veličini. Ne bismo se čak ni stali diviti njenim bojama.

image
Nera Simic/

Jer, zaista, Biggie je prekrasno stvorenje. Stara je desetak godina, a u ZOO Zagreb je završila nakon jedne ružne obiteljsko-kriminalne situacije. Nekada je bila kućni ljubimac, pa je navikla na ljude. Dobro se slaže sa svojom trenutnom cimericom, albino pitonkom Irenom. U prirodi su boe osamljenički tipovi i ne vole baš društvo drugih zmija, no ove dvije dame su se sasvim dobro složile. Čini se kako uživaju u društvu jedna druge, no tko zna, možda se samo dobro podnose. Ono što je važno jest da su obje prilično zdrave, kaže nam kurator za ribe, vodozemce i gmazove Ivan Cizelj.

Dodaje nam da je ova krupna djevojka zapravo prilično mlada. Njena vrsta u zatočeništvu živi između 20 i 25. godina, a najstarija je puhala svjećice na torti s brojkom 39. To je slikovito rečeno, naravno. Nije bilo svjećica, a torta je bila... Ne morate ni zamišljati, nije lijepo.

- Biggie je vrlo mirna, ali je i dosta pohlepna. Zato, kad je hranimo, treba biti oprezan. Ipak je ona divlja životinja, nepredvidiva je, a i velika, pa smo uvijek oprezni kad je hranimo - kaže on.

image
Nera Simic/

Kad smo u ZOO vrtu radili reportažu o komodskom varanu, pustili su nas u nastambu. Taj momak imena Freddy nas je oduševio, jer volimo velike guštere. Probali smo istu dozvolu dobiti za Biggie, ali nisu nas mogli pustiti u njenu blizinu. Rizik je prevelik - u njenoj blizini smiju biti samo oni stručnjaci. Zbog toga je smijemo promatrati samo s druge strane stakla.

- Burmanski pitoni se zbog pretežno dobre naravi i lakog uzgoja dugi niz godina drže kao kućni ljubimci. Najveći problem za privatne držatelje predstavlja njihova veličina. Također, često se uzgajaju i razne varijante u bojama koje nastaju na genetskoj osnovi. Takve bi jedinke u prirodi lako stradale jer bi bile uočljive predatorima, ali u terarijima žive normalno - pojašnjava Cizelj.

image
Nera Simic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:04