DJELOMIČNA KARANTENA

Najezda divovskih puževa: Bore se protiv njih 20 godina, potrošili su milijune dolara

Prilagodljivi su, jedu sve, a uz to su dvospolci koji se nevjerojatno brzo razmnožavaju

Afrički divovski puž

 Swnsjake Mcpherson/Swns/Profimedia/Swnsjake Mcpherson/Swns/Profimedia

Sjećate se one dječje pjesmice koja počinje stihovima "Puzio, puzio parkom puž"? Bila je bezazlena i slatka, no da je sad izrecitirate u američkom gradiću Floridi, mrko bi vas pogledali. Ne bi smatrali duhovitim priču o malenom pužu koji puzi preko pošljunčanog putića. Ta pjesmica je njihova stvarnost, samo što djeluje kao da je pjesmu pisao Stephen King: njihovim putićima i vrtovima pužu opasni divovski afrički puževi, zbog čega je dio grada stavljen u svojevrsnu karantenu.

Stanovnici južnog dijela grada, gdje su puževi primijećeni, smiju napuštati stanove, ali savjetuje im se da to ne čine previše često. Ako za vrijeme kretanja vanjskim svijetom vide kakvog puža, trebaju alarmirati gradske službe i ne dirati životinju. Radi se o puževima koji narastu i do 20 centimetara. Njihovo glavno oružje leži u činjenici da ne izgledaju opasno: rekao bi čovjek, kad ih vidi, da su to velika, ali bezazlena bića. No, oni zapravo prenose parazite koji mogu uzrokovati meningitis. Prilagodljivi su, jedu sve, a uz to su dvospolci koji se nevjerojatno brzo razmnožavaju.

Prvi je takav puž na slobodi pronađen 23. lipnja u New Port Richey area i nakon toga je oglašena opasnost. Odmah se krenulo u akciju: osim što su opasni za ljude, oni jedu najmanje 500 različitih vrsta biljaka, pa su prijetnja flori toga gradića od nekih osam tisuća stanovnika. Zato je uvedena svojevrsna karantena: to znači da je zabranjeno presađivanje biljaka, čišćenje tla, uklanjanje komposta i diranje bilo kakvog otpada koji se nalazi na zemlji u nekom dvorištu. Ako netko od stanovnika mora to napraviti, mora dobiti službenu dozvolu za radove. Osim toga, moraju biti oprezni kad se šeću prirodom.

Područje veliko gotovo deset kilometara počelo se tretirati posebnom vrstom otrova za puževe. Što je najgore, ovo nije prvi put da se ovi puževi pronalaze na Floridi, nego treći. Prvi put su pronađeni u 60-ima i tada je krenula deset godina duga borba protiv tih životinjica, koja je tada koštala milijun dolara. Situacija se ponovila 2011. godine, a borba je tog puta potrajala također desetljeće. Prošle godine je završila i svi su odahnuli, misleći da puževa više nema, no bili su u krivu.

Pravo pitanje je odakle ovi afrički puževi u Americi. Odgovor na to pitanje se ne zna sa sigurnošću. Dvije su mogućnosti: ili su došli kao slijepi putnici na robi koja je izvezena iz Afrike ili su ih ilegalno uvezli kako bi bio hrana ili pak kućni ljubimci. Za prvu najezdu smatra se odgovornim jedan dječak, tri puža i baka koja je neželjene ljubimce izbacila u vrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 19:07