ČUDA PRIRODE

Najglasnija životinja na svijetu živi u moru, a na kopnu je najbučnije stvorenje imena urlikavac

Toliko su glasni da se buka koju proizvode može doslovno čuti kilometrima daleko

Urlikavac

 -/Ardea/Profimedia

Kad prijatelju kažete da se stiša jer je najglasnije stvorenje na svijetu, s obzirom na to da prilično viče, imajte na umu da je on prilično tih. Barem ako ga usporedimo s plavim kitom. Izmjereno je da se taj glasa jače nego ijedno drugo biće na našem planetu. Njegov ‘glas‘ doseže glasnoću od nevjerojatnih 188 decibela i može ga se čuti na udaljenosti od više stotina milja, piše Otvoreno more.

No, postoji netko još glasniji, no riječ je o zvukovima koji traju desetak milisekundi i nije riječ o glasanju, nego o lociranju plijena. I u ovom je slučaju riječ o morskom stvorenju - radi se o ulješuri, koja može ispustiti zvuk jačine nevjerojatnih 230 decibela. Navodno zahvaljujući toj sposobnosti može otkriti ribu dužine tridesetak centimetara na udaljenosti od jedne milje.

Što se kopnenih životinja tičem najglasnijim se smatra majmun prigodnog imena urlikavac. Kao što mu ime kaže, prilično urla - do 128 decibela. Ta njegova dreka može se čuti gotovo pet kilometara dalje, a ono što je kod tog glasanja posebno jest da se radi o veoma visokim tonovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:08