LIJENI LARRY

Najpopularniji stanovnik Downing Streeta: Fali mu ubilačkog instinkta, ali ga Britanci obožavaju

Mačak je postao toliko popularan da se njegovo lice pojavilo na plakatima diljem Londona tijekom zadnjih izbora za premijera

Mačak Larry

 Yui Mok/Pa Images/Profimedia/Yui Mok/pa Images/profimedia

Otkako su torijevci na vlasti u Velikoj Britaniji, premijeri odlaze jedan za drugim, ali mačak Larry ostaje u Downing Streetu 10. Larry, tigrasti 15-godišnji mišolovac u uredu premijera, gledao je zadnjih godina odlaske Davida Camerona, Therese May, Borisa Johnsona, a u četvrtak je svjedočio i odlasku Liz Truss nakon samo šest tjedana.

Mačak je postao toliko popularan da se njegovo lice pojavilo na plakatima diljem Londona tijekom zadnjih izbora za premijera kada se Truss natjecala protiv Rishija Sunaka. "Larry za lidera" stajalo je na plakatu uz njegovu fotografiju na kojoj nosi mašnicu u bojama Union Jacka. Larry je popularan na društvenim mrežama, a na njegovu Twitteru je nakon ostavke Truss osvanula poruka: ‘‘Kralj me zamolio da postanem premijer jer je ova besmislica trajala dovoljno dugo‘‘.

Mačak Larry u razdoblju nestabilnog konzervativnog političkog vodstva ostaje jedina stabilna figura u Downing Streetu, te se može pohvaliti velikim brojem pratitelja. Ali ni njegov rekordan staž nije besprijekoran. Zbog posjeta veterinaru 2016. počela su se postavljati pitanja o njegovu zdravlju, a miš 2012. u Cameronovu uredu doveo je u pitanje njegov rad. No, Larry nastavlja zabavljati britansku javnost te je u videosnimci prije dva tjedna viđen kako tjera lisicu, lovinu puno veću od miša.

image

Mačak Larry

Yui Mok/Pa Images/Profimedia/Yui Mok/pa Images/profimedia

Larry je stigao u Downing Street zahvaljujući Cameronu koji ga je posvojio iz azila Battersea Dogs & Cats Home u jugozapadnom Londonu. Prvo je trebao biti kućni ljubimac, no karijera mu je počela kada je 22. studenoga 2011. prvi put viđen kako ubija miša. Downing Street imenovao ga je ‘‘glavnim mišolovcem‘‘. Cameron je na odlasku izjavio da je Larry državni službenik, a ne osobno vlasništvo, stoga neće napustiti Downing Street nakon promjene premijera. Na web-stranici vlade opisane su Larryjeve dužnosti: "dočekivanje gostiju, pregled sigurnosnih obrana i testiranje antiknog namještaja za kvalitetu sna". U prosincu 2015. bivši ministar unutarnjih poslova David Blunkett predložio je da se Larryju prošire odgovornosti i na Westminstersku palaču koju su u to vrijeme bili preplavili glodavci. To nije učinjeno, a mačak je u medijima dobio nadimak ‘‘Lijeni Larry‘‘ zbog manjka ubilačkog instinkta.

I dok Britanci čekaju svog petog premijera u samo šest godina, Larry obećava da će ostati na položaju dok god bude mogao. "Mnogi ljudi pitaju tko je glavni, Liz Truss ili Jeremy Hunt. Nijedno od njih dvoje. Ja sam glavni. Bit ću ovdje nakon što oboje odu", napisao je jučer na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:20