COCO

Najstarija čimpanza u Europi proslavila rođendan: Evo kako se provela!

U ZOO vrtu je od 1969. godine i na svijet je od tada donijela pet mladih

Čimpanza Coco

 Twycross Zoo/Swns/Swns/Profimedia

Iz britanskog Twycross ZOO vrta čestitali su rođendan svojoj čimpanzi Coco. Ona je napunila 58 godina i tako postala, kažu iz tog vrta, najstarija ženka čimpanze koja živi u Europi.

- Ona je dio naše povijesti. Od 1969. godine naziva naš ZOO svojim domom i uvijek je bila nevjerojatna predstavnica svoje vrste. Jedan od njenih sinova je Jambo, naš dominantni muški čimpanza, a osim njega ima još četvero mladunčadi, više od 15 unuka i troje praunuka. Među njima je i Tuli, najmlađa čimpanza u našem vrtu - napisali su iz tog ZOO vrta u objavi povodom njenog rođendana.

Dodali su kako jeCoco proslavila rođendan uživajući u poslasticama koje je podijelila sa svojim prijateljima u nastambi. Ti fini zalogajčići sastojali su se od njenog omiljenog povrća te zamrznutih, zdravih slastica.

Ova vrsta majmuna u ZOO vrtovima živi duže od 50 godina. U prirodi je to manje, do 40. No, u divljini oni žive u grupama od oko 35 članova, koje uglavnom čine jedinke oba spola. Mladi mužjaci ostaju u grupi, a ženke je napuštaju i priključuju se drugim grupama. Dominantan mužjak je predvodnik grupe i on utvrđuje hijerarhijsku ljestvicu. Čimpanze su aktivne danju, dok noću spavaju u krošnjama drveća u ležajevima koja sami načine od granja i lišća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:00