IMA NADE

Najstarija ptica na svijetu ponovno je slobodna: Unatoč njenim godinama, oko nje plešu mladi mužjaci

Neko vrijeme je tugovala za nestalim partnerom, a onda je zadnjih mjeseci snimljena kako se provodi s brojnim udvaračima

Wisdom 

 Daniel W. Clark/Zuma Press/Profimedia

Imamo utješnu priču za sve one slomljenog srca i one koji misle da im se ljubav nikad neće dogoditi. Ako jedna 73 godine stara ženka laysan albatrosa, inače najstarija divlja ptica za koju znanstvenici znaju, može odbijati brojne udvarače, onda ima nade za baš sve.

Ženka imena Wisdom (Mudrost) trenutno je na havajskom atolu Midway i moglo bi se reći da je slobodna kao ptica. Traži dečka je jer je njen dugogodišnji partner, imena Akeakamai, nestao. Nije viđen zadnje dvije sezone, pa se pretpostavlja da više nije živ. Ona je neko vrijeme tugovala, a onda je zadnjih mjeseci snimljena kako pleše s potencijalnim partnerima. Ne, nisu izašli na plesnjak, nego je riječ o plesu udvaranja. Unatoč njenim poznim godinama, vrlo je uspješna u privlačenju udvarača. Ima ih nekoliko i svaki od njih daje sve od sebe kako bi joj se svidio.

Iako ženke ovih ptica polože jedno jaje u prvoj polovici prosinca, Wisdom je sudjelovala o plesovima sve do proljeća. Nije to tako lako kako se čini, jer postoji 25 pokreta u tom ritualu (znanstvenici znaju za toliko, no moguće da ih je zapravo i više), a uspjeh mužjaka ovisi o tome koliko se ženki svidi to što izvode. Ona se očigledno nije odlučila ni za jednog od njih - postoji mogućnost i da neće, nego da se samo zabavlja. S obzirom na to da je ponovno slobodna, možda jednostavno uživa na zabavi na Havajima. Doduše, to je ljudski način gledanja, a vjerojatno je na stvari samo činjenica da se ona teško može odlučiti tko je dovoljno dobar da zamijeni njenog Akeakamaia.

Znanstvenici smatraju da je tijekom svojeg života Wisdom na svijet donijela priličan broj jaja, a iz njih se izleglo najmanje 40 ptića. Postala je i baka, jer su njeni potomci na svijet donijeli svoja jaja. Sudeći po tome kako joj trenutno ide zavođenje mlađih, slobodnih i zainteresiranih mužjaka, moglo bi toga biti još. Kako znamo da se oko nje vrte mlađi? Većina pripadnika njene vrste ne živi dulje od 50 godina, tako da je već iz toga jasno kako joj se sigurno ne udvara nitko tko je rođen 1951. godine, kad i ona. Ne želimo reći da je to bilo davno, ali kad je riječ o ovim pticama, radi se zaista o nevjerojatno staroj životinji. Doduše, moguće je da je na svijet došla i ranije, ali je prstenovana 1956. godine i već tad je bila odrasla, pa je procijenjeno da ima najmanje pet godina.

Koliko je neuništiva pokazuje činjenica da su ona i njeno tadašnje mladunče preživjeli potres i tsunami u Tōhokuu 2011. godine, koji su usmrtili oko dvije tisuće odraslih albatrosa i, procjenjuje se, više od 100 tisuća malenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:49