JOŠ BAR TOLIKO

Najstarije kopneno biće na svijetu proslavilo 190 rođendan, iako je moguće da je i stariji

Nema velikih prohtjeva i uopće ne shvaća da je najveća zvijezda koja živi na otoku
 Sergi Reboredo/Dpa/Profimedia

Najstarija kornjača na svijetu proslavila je svoj 190 rođendan. Riječ je o Jonathanu, koji pripada jednoj od podvrsta divovskih kornjača. Pretpostavlja se da mu je barem toliko, premda je moguće da je i stariji.

Ovo najstarije stvorenje koje živi na kopnu oborilo je još jedan rekord u Guinnessovoj knjizi - postao je najstarija kornjača u povijesti našeg svijeta. Njemu to baš ništa ne znači, ali uživa u malenim stvarima u životu: čuvari ga hrane rukom, a on najviše voli kada se tamo pronađe kupus, mrkve, jabuke i sezonsko voće.

image
Sampers Erik/abaca/Abaca Press/Profimedia

Društvo mu pravi nekoliko mlađih kornjača, ali tek povremeno, jer on voli biti sam. Voli se sunčati i to izgleda urnebesno: iz oklopa izbaci svoj dugi vrat i opruži noge kako bi upio što više topline. Kad je hladno, zakopa se u lišće i blato i tamo provede dan. Nema velikih prohtjeva i uopće ne shvaća da je najveća zvijezda koja živi na otoku St. Helena u Južnom Atlantskom oceanu.

Na taj je otok stigao 1882. godine, kao dio prtljage Sir Williama Grey-Wilsona. On je postao guverner otoka pa je kornjaču poveo sa sobom. Kada ga je točno dobio, ne zna se. Dokaz da se izgledao 1832. godine su fotografije nastale kad je tek došao na otok. One pokazuju odraslu kornjaču, pa je godina rođena procijenjena otprilike. No, nitko nije posve siguran u nju, tako da je moguće da je i stariji od 200 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:27