JOŠ SE DRŽI

Najstariji pas na svijetu: ‘Volio bih da može pričati, da nam otkrije tajnu svoje dugovječnosti‘

Trebao je biti uspavan još kao štenac, ali ga je njegova sadašnja obitelj uspjela spasiti

Ilustracija

 Sandra Dombrovsky/Panthermedia/Profimedia

Bobi nije svjestan činjenice da je postao slavan. Njegov se život nije ni najmanje promijenio otkako je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji pas na svijetu, ikad. On je napunio 30 godina i 267 dana, a sve ih je proveo na najboljem mjestu na svijetu: u svom domu, koji se nalazi na jednoj farmi u regiji Leira u Portugalu.

Da se njega pita kako živi, vjerojatno bi rekao: starački. Istina, još uvijek se dobro drži i zainteresiran je za igru s četiri mačke, s kojima dijeli dom. Nije više tako agilan kao prije, ali još uvijek u njegovim starim kostima ima volje za životom. To se najbolje očituje u njegovom apetitu, koji se nije ni najmanje promijenio. Jede istu hanu kao i njegovi vlasnici.

No, život mu nije dobro počeo. Trebao je biti uspavan još kao štenac, ali ga je njegova sadašnja obitelj uspjela spasiti. Nisu se ni mogli nadati da bi ljubimac, za kojeg kažu da im je u živote donio mnogo radosti, mogao toliko dugo živjeti. Tajna njegova uspjeha? Oni misle da to ima veze s činjenicom da žive daleko od grada, okruženi prirodom.

- Bobi je jedinstven. Nadam se da bi još mogao postati otac štencima, jer je on zadnji u dugoj liniji pasa. On je svih ovih godina bio pravi borac, samo on zna koliko mu je bilo teško, no uspio je doći do godina koje su daleko iznad prosječnog psećeg životnog vijeka i volio bi da može govoriti da nam otkrije svoju tajnu - rekao je za Daily Mail Leonel Costa, Bobijev vlasnik.

Pas živi prilično uobičajen život: spava po cijele noći, nakon što se dobro najede. Zimi se voli smjestiti ispred kamina i grijati. U proljeće voli lutati farmom i kroz obližnju šumu. Veoma voli druge životinje, a baš nikada nije bio na uzici. Pije oko litru vode dnevno. Godine su donijele slabiji vid i sporiji korak, ali nije riječ o nečemu dramatičnom, jer se pas tome prilagodio.

- Sretni smo i zahvalni što nam je život poklonio Bobija svakog dana naših zadnjih 30 godina - rekao je Leonel.

Najstariji pas prije Bobija bio je Bluey, koji je živio 29 godina i pet mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:30