REKORDER

Najstariji pas u povijesti napunio 31 godinu: Evo koja je (vjerojatno) tajna njegove dugovječnosti

Pod stare dane hoda malo teže i većinu vremena provodi u dvorištu s mačkama ili drijema nakon što se najede

Bobi

 Patricia De Melo Moreira/Afp/Profimedia

Najstariji pas u poznatoj povijesti, kako je službeno upisan u Guinnessovoj knjizi rekorda, napunio je 31. rođendan. On je Bobi, pastirski pas iz Portugala koji je kao štenac ‘prevario smrt‘, a danas u sretnoj i dubokoj starost živi kao ‘selebriti‘.

Bobi je alentejski pastirski pas, čiji je normalni životni vijek između 12 i 14 godina. No, ovaj malac nije trebao niti preživjeti, a kamoli živjeti ovako dugo. Na svijet je došao 11. svibnja 1992. godine, zajedno s još tri štenca u drvenoj šupi u selu Conqueirosu, u središnjem Portugalu, u obitelji Costa.

Kako je obitelj već imala dosta životinja, roditelji su se odlučili riješiti štenaca, odnosno, ubiti ih dok je kujica Gira bila vani, ispripovijedao je Leonel Costa, tada osmogodišnji dječak.

image

Bobi

Patricia De Melo Moreira/Afp/Profimedia

No, roditelji nisu zamijetili da su jednog štenca ostavili iza sebe. Nitko nije znao za preživjelog psića, osim njegove mame Gire koja se stalno vraćala u šupu. Jedini koji su to primijetili su bili Leonel i njegova sestrica. Tužni zbog ubijenih štenaca, odlučili su psića držati u tajnosti dok malo ne ojača i otvori oči.

- Znali smo da mu tada neće ništa učiniti i da će Bobi ostati s nama. I tako smo ga držali u tajnosti. Dobili smo kaznu, naravno, ali isplatilo se - rekao je Leonel.

Njegovu dugovječnost pripisuje načinu života na selu, u miru i na slobodi, te uz ljudsku prehranu s mesom i ribom.

- Uvijek jede isto što i mi, meso i ribu. Nikada nije bio na lancu i slobodno je lunjao i tumarao šumama i poljima koje okružuju selo - rekao je Leonel.

Pod stare dane hoda malo teže i većinu vremena provodi u dvorištu s mačkama ili drijema nakon što se najede.

Mnogi psi obitelji Costa doživjeli su dugu starost. Bobijeva majka Gira živjela je 18 godina, a jedan drugi pas 22 godine.

- Vjerujemo da je to zbog načina života koji su imali, no Bobi je uistinu poseban - rekao je Leonel.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:35