ŠOK ZA MNOGE

Nakon 25 godina zabrane, jedna europska zemlja ponovno uvodi testiranje kozmetike na životinjama

Testiranje na životinjama bilo je dopušteno samo ako je korist bila veća od patnje životinje, primjerice u medicinske svrhe

Ilustracija

 -/Ingram/Profimedia

Nakon što je punih 25 godina bilo zabranjeno sastojke šminke testirati na životinjama, britanska vlada donijela je odluku o tom da se ta praksa ponovno uvede. Izazvalo je to potpuni šok među aktivistima, ali i mnogim brendovima u toj zemlji.

Sve do 1998., Ujedinjeno Kraljevstvo je imalo potpunu zabranu testiranja šminke i njenih sastojaka na životinjama. Testiranje na životinjama bilo je dopušteno samo ako je korist bila veća od patnje životinje, primjerice u medicinske svrhe. Međutim, 2020. godine Europska agencija za kemikalije (ECHA) naložila je da se neki kozmetički sastojci trebaju testirati na životinjama kako bi se osigurala sigurnost radnika uključenih u proizvodnju tih sastojaka, piše Green.

Kako prenose britanski mediji, tijekom sudskog postupka otkriveno je da je vlada od 2019. izdavala dozvole za testiranje kozmetičkih sastojaka na životinjama u skladu s kemijskim propisima EU-a, što su nastavili i nakon izlaska iz EU-a 2020. Kako tvrde, to je potencijalno moglo uključivati ​​podvrgavanje štakora udisanju ili gutanju kemikalija koje se obično nalaze u puderima i korektorima.

Iako su aktivisti za prava životinja pokrenuli postupak protiv tamošnje vlade, Visoki sud njihove postupke smatra zakonitim. Međutim, više od 80 brendova izrazilo je svoju užasnutost novim stavom vlade. Kozmetički brendovi, uključujući Unilever, Body Shop i Boots, oštro su kritizirali vladinu odluku. Ovi brendovi već dugo vode kampanju protiv testiranja na životinjama i planiraju se snažno suprotstaviti promjenama.

Sastojci koji bi sada mogli biti podvrgnuti testiranju na životinjama uključuju homosalat, uobičajeni sastojak za sunčanje koji se već koristi u mnogim puderima i proizvodima za njegu kože. Dok je homosalat siguran u malim dozama, njegovi učinci na ljudski imunološki sustav u višim koncentracijama ostaju nejasni. Proizvođači sada mogu podnijeti zahtjev za licence za provođenje testiranja na životinjama prije početka proizvodnje kako bi se osigurala sigurnost radnika. Međutim, i dalje im je zabranjeno provođenje testiranja na životinjama kako bi se utvrdila sigurnost šminke za potrošače, jer bi se umjesto toga trebale koristiti alternativne metode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 00:53