VRATILA NAM SE!

Nakon 40 godina, u našem moru, nedaleko od Mljeta, viđena sredozemna medvjedica

Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome je doprinio intenzivan gospodarski ribolov
 Luka Jurinovic/NP Mljet

Tijekom obavljanja monitoringa morskih vranaca u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet proteklog vikenda, biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić uočili su i fotografirali sredozemnu medvjedicu (Monachus monachus), jednog od najugroženijih sisavaca na svijetu. To je prvi potvrđen slučaj njenog pojavljivanja na ovom području od početka 1980-ih godina, objavljeno je na stranicama Nacionalnog parka Mljet.

Ona spada u porodicu pravih tuljana, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti do dužine od preko 2,5 metra i težiti do 300 kilograma. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome je doprinio intenzivan gospodarski ribolov, ali i rast nautičkog turizma zadnjih desetljeća.

Područja s visokim stupnjem zaštite prirode, kao u ovom slučaju akvatorij Nacionalnog parka Mljet, pokazala su se kao mjesta gdje je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog ekosustava. Preduvjet za boravak i preživljavanje ovakvog sisavca je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od strane ljudi.

image
Luka Jurinovic/NP Mljet

U Nacionalnom parku Mljet gospodarski ribolov je zabranjen unutar pojasa 500 metara od obale, a zonacijom su utvrđene no-take zone i zone u kojima je dozvoljen samo nisko intenzivan ribolov. Zagovara se i uspostava tzv. “buffer” zone i izvan akvatorija parka, čime bi se dodatno smanjio pritisak gospodarskog ribolova uz samu granicu parka.

Kako bi se minimizirao utjecaj nautičara na staništa, u Nacionalnom praku Mljet je sidrenje dozvoljeno samo na širem području uvala Pomena i Polače. Time su od pritiska posjetitelja sačuvani najosjetljiviji djelovi obale i mora, kao što su južne obale NP Mljet, klifovi i polupotopljene špilje. Morske medvjedice svoje mlade na svijet donose upravo u miru morskih špilja, u periodu od svibnja do studenog.

Iz Nacionalnog parka kažu kako se nadaju da medvjedica koju su vidjeli nije sama, te da će njen “posjet” najstarijem morskom zaštićenom području na Sredozemlju, Nacionalnom parku Mljet, pretvoriti u mjesto trajnog boravka ove vrste.

- Njeno ćemo kretanje pozorno pratiti, a ukoliko je ugledate molimo da nas obavijestite o vremenu i mjestu gdje ste je uočili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Nemojte joj prilaziti i bespotrebno je uznemiravati - objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 07:31