OSAMLJENA

Nakon 52 godine zatočeništva u malom prostoru, Lolita će uskoro konačno biti slobodna

Njena je majka još živa, ima negdje oko 90 godina i zadnjih godina vodi jato orki koje love losose

Lolita

 Album - Miguel Raurich/Album/Profimedia

Njezin bi život mogli opisati samo jednom riječju: šugav. Nema boljeg opisa za duge godine samoće, života u bazenu, a dio vremena bila je odvojena i od pripadnika svoje vrste. Tako je pune 52 godine živjela orka imena Tokitae, popularna pod nadimkom Lolita. Nesretna životinja odvojena je od majke u dobi od četiri godine i od tada do danas je u bazenu američkog Miami Seaquariuma. U njemu je 48 godina provela radeći za kruh svoj svagdašnji (ili u slučaju orke, za 200-tinjak kilograma ribe dnevno) izvodila je razne trikove: skokove, okrete, podizanja trenera u zrak.

Sve ono što orke u divljini ne rade. naravno. U divljini one jedu ribu koju su same ulovile, kreću se slobodno, biraju partnere i podižu mlade. Ne zabavljaju ljude trikovima kako bi zaradile za život, utamničene u premalim prostorima. Upravo zato aktivisti već neko vrijeme lobiraju za to da se orka koju nazivaju najusamljenijom na svijetu vrati u sjeverozapadni dio Tihog oceana, gdje bi u miru živjela do prirodne smrti. Nevjerojatno, ali moguće je da bi jadnica mogla ponovno vidjeti svoju obitelj. Njena je majka još živa, ima negdje oko 90 godina i zadnjih godina vodi jato orki koje love losose u moru kod Seattlea.

Nije Lolita oduvijek bila sama u bazenu. Dugo vremena je njen prijatelj Hugo plivao s njom, no on je preminuo nakon što je udario glavom u beton bazena. Stručnjaci za ponašanje ovih životinja potvrdili su da je riječ o samoubojstvu. Nakon njegove smrti, Lolita je ostala još osamljenija i žalosnija. No, nije se predala i dobro je da nije. Konačno su se svi uključeni u borbu za poboljšanje njenoga života dogovorili s vodstvom akvarija i dogovor je pao - Lolita odlazi.

Za sada je predviđeno rješenje koje je kompromisno: seli se u dio mora koji je ograđen. Tamo će biti u prirodnom okruženju, okružena brojnim morskim životinjama, u daleko većem prostoru. Neće to još biti potpuna sloboda, jer će biti pod veterinarskom skrbi i neće moći napustiti taj dio mora, no to je prvi korak, na kojem su radili veterinari, treneri i stručnjaci za morska stvorenja, koji su osmislili i način na koji će biti prevezena u svoj novi dom.

Hoće li biti puštena na potpunu slobodu, još se ne zna. Ne bi to bio prvi put da je jedan kit pušten. Recimo, kit Keiko (poznat po tome što je ‘glumio‘ u Fee Willy filmovima) pušten je, jednako tako, najprije u ograđeni dio mora. Potom je, nakon nekog vremena, bio slobodan da ode svojim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:40