DIVNO!

Nakon pola stoljeća čudnovati kljunaš vraća se u australski nacionalni park

U iduće dvije godine pratit će se napredak svake jedinke da bi se shvatilo na koji način intervenirati ako bude trebalo
 Dave Watts/Nature Picture Library/Profimedia

Čudnovati kljunaš, životinja koja živi jedino u Australiji, vraćena je u najstariji nacionalni park u zemlji u sklopu očuvanja te vrste u prirodi, nakon što je nestao s tog područja prije više od pola stoljeća.

Poznat po svom kljunu, lopatastim nogama i otrovnim bodljama, kljunaš je jedan od samo dva sisavca na svijetu koji leže jaja te većinu vremena provodi u vodi i to noću.

Zbog svoje povučene prirode i vrlo specifičnih potreba za staništem, većina Australaca nikada ga nije vidjela u divljini.

Preseljenje je rezultat zajedničkih napora Sveučilišta Novoga Južnog Walesa (UNSW), Australskog društva za očuvanje divljeg svijeta, australskog ogranka WWF-a i Službe za nacionalne parkove.

Četiri ženke puštene su u Kraljevski nacionalni park koji je osnovan 1879. godine i drugi je najstariji nacionalni park na svijetu.

Od 1970-ih godina nije zabilježeno nijedno potvrđeno viđenje čudnovatog kljunaša u parku koji se nalazi oko 35 kilometara južno od Sydneya.

Preseljenje je uslijedilo u vrijeme kada je čudnovati kljunaš sve ugroženiji zbog uništavanja staništa, degradacije rijeka, utjecaja divljih grabežljivaca i ekstremnih vremenskih prilika poput suša i požara.

Procjene o trenutnom broju populacije uvelike variraju, od 30.000 do oko 300.000 jedinki.

"Vrlo je uzbudljivo vidjeti povratak čudnovatih kljunaša u park, zbog napredovanja rijetke vrste i mogućnosti da stanovnici Sydneya uživaju u ovoj nevjerojatnoj životinji", izjavio je Gilad Bino, istraživač s UNSW-a.

Čudnovati kljunaši koji žive duž istočne obale Australije i u Tasmaniji, dovezeni su s raznih lokacija jugoistočne savezne države Novi Južni Wales te su podvrgnuti različitim testovima prije preseljenja.

U iduće dvije godine pratit će se napredak svake jedinke da bi se shvatilo na koji način intervenirati i premjestiti ih u slučaju suše, požara ili poplave, izjavili su istraživači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:50