ODUŠEVLJENJE

Nakon punih 11 godina, u Jadranskom moru viđena je posebna vrsta dupina

Objavio je to Institut Plavi svijet, koji moli sve one koji vide ove prekrasne životinje da snime fotografiju ili video, pa im pošalju
Bjelogrli dupin
 Alain Machet (4)/Alamy/Profimedia

Institut Plavi svijet objavio je uzbudljivu vijest za sve ljubitelje morskih životinja. Premda se ograđuju tvrdeći kako je riječ o mogućem opažanju, očito je kako imaju razloga vjerovati dojavama očevidaca. Naime, nakon punih 11 godina, u Jadranskom moru viđena je posebna vrsta dupina.

- Dobili smo informaciju o mogućem opažanju skupine bjelogrlih dupina u Kvarneru (ispred Rijeke) u više navrata tijekom prošlog tjedna! Ova vrsta u Jadranu je opažena samo nekoliko puta, a posljednje opažanje zabilježeno je 2010. ispred Cattolice u Italiji.

Bjelogrli dupini imaju izduženo, gotovo crno tijelo s bijelom sedlastom mrljom na vratu, zaobljenu glavu na kojoj se ne vidi kljun, veoma dugačke prsne peraje i široku, zaobljenu, srpastu leđnu peraju. Odrasli mužjaci mogu biti duži od 6 metara dok su ženke manje. Primijetite li ove dupine molimo vas da nam to čim prije dojavite te pošaljete fotografiju i/ili video ako ga imate! - napisali su u objavi na društvenim mrežama.

Bjelogrli dupin (lat. Globicephala melas) je morski sisavac iz porodice dupina. Putuju u jatima od oko 25 do 30 jedinki, piše morski.hr. Odrasli bjelogrli dupini teže između tisuću i tri tisuće kilograma. Ženke dosežu dužinu od 3,7 metara, a mužjaci narastu i do 5,5 metara.

U Jadranskom moru se dugoperajni bjelogrli dupin (Globicephala melas), ulješura (Physeter microcephalus), crni dupin (Pseudorca crassidens) i grbavi kit (Megaptera novaeangliae) pojavljuju kao zalutale jedinke. Obični dupin (Delphinus delphis) koji je nekad bio prisutan u cijelom Jadranskom moru sada se smatra regionalno izumrlom vrstom, a rijetko se pojavljuju jedino zalutale ili zaostale jedinke.

Do sad je u Jadranu zabilježeno pojavljivanje deset vrsta iz skupine kitova (Cetacea), ali je danas samo dobri dupin (Tursiops truncatus) stalno prisutan u cijelom jadranskom bazenu. Prugasti dupin (Stenella coeruleoalba), glavati dupin (Grampus griseus) i Cuvierov kljunasti kit (Ziphius cavirostris) prisutni su u različitim gustoćama u južnom dijelu Jadranskog mora dok se veliki kit (Balaenoptera physalus) sezonski pojavljuje u srednjem i južnom Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:07