HOROR U ZAGREBU

Napadnut bračni par, žena ugrižena za glavu: ‘To su inače poslušni psi, sada su ga doveli kod nas‘

Oboje su zbrinuti u KBC Dubrava, a dežurni kirurg rekao je kako imaju lakše ozljede te su pušteni kući

Kanarski pas, ilustracija

 -/Ardea/Profimedia

Pas u tipu vrste dogo canario, težak 60-ak kilograma, izgrizao je muškarca i ženu u petak prijepodne dok su šetali Brankovečkom cestom u zagrebačkoj Dubravi, piše Dnevnik.hr. Ženi je pas, kaže njen suprug, odgrizao komad kože s glave, a njemu, koji ju je pokušavao obraniti, izgrizao je ruke. Oboje su zbrinuti u KBC Dubrava, a dežurni kirurg rekao je kako imaju lakše ozljede te da su pušteni kući.

O svemu je obaviještena i policija, iz koje su potvrdili kako su na terenu bili i njihovi pripadnici, kao i veterinarski inspektor. Pas je odmah odveden u gradsko sklonište u Dumovcu, gdje će biti do daljnjega.

- Pas je odmah preuzet po nalogu policije i dovezen u Sklonište. Smješten je u karantenu gdje će provesti neko vrijeme. Uobičajen je to postupak za sve pse koji dolaze u Sklonište kako na druge pse ne bi prenijeli neku zaraznu bolest. Istraga će utvrditi sve okolnosti događaja u Dubravi, a nadležne će institucije donijeti odluku o budućnosti psa - kaže Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba, u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i pojašnjava kako nam ne zna reći koliko dugo će pas biti u karanteni. To ovisi i o odluci državne inspekcije, pojašnjava.

Dogo canario, odnosno kanarski pas ili kanarski mastif, nije jedna od pasmina koje su navedene u Pravilniku o opasnim psima niti se na njega primjenjuju odredbe tog pravilnika. Zbog toga ne postoji nikakvo ograničenje kada je riječ o nabavi ovih vrsta pasa, tako da ih može doma dovesti bilo tko.

No, u Pravilniku stoji da će svaki pas koji napadne čovjeka automatski, neovisno o pasmini, biti proglašen opasnim i da će ubuduće njegovi vlasnici morati poštovati sva pravila kojih se trebaju držati vlasnici pasa koji imaju oznaku opasnih. To znači da se taj pas vani smije kretati samo s brnjicom i pod nadzorom, da mora biti kastriran, dobiti zadovoljavajuću ocjenu na testu provjere stupnja socijalizacije, on ne smije biti na čuvanju kod druge osobe...

Ovi psi su inače poznati kao uravnoteženi, sigurni u sebe, poslušni kada se radi o članovima obitelji i jako su vezani za vlasnike. No, prema strancima su prilično nepovjerljivi. Izvrsni su psi čuvari, ali je potrebno dosta raditi s njima. Nužno ih je odmalena socijalizirati i osigurati da prođu tečaj osnovne poslušnosti.

Pasmina je nastala u Španjolskoj, a riječ je o psima koji žive između 9 i 11 godina. Što se težine tiče, ženke su teške od 38 do 50 kilograma, a mužjaci između 50 i 65.

Njihova prvotna uloga bila je opća, vezana uz životinje na pašnjacima, no u prošlom su ga stoljeću koristili za ilegalne borbe pasa. Pasmina je službeno priznata 2011 .godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:00