22,7 MILIJUNA KUNA

Napreduje izgradnja oporavilišta za divlje životinje, koje je već pet godina ‘beskućnik‘

Osim glavnog smještajnog objekta gradit će se i letna volijera u kojoj će se ptice osposobljavati za povratak u prirodu

Nedavno spašeni vodomar

 

 

 ZOO Zagreb

Izgradnja novog oporavilišta za divlje životinje zagrebačkog Zoološkog vrta koji se gradi na prostoru Dumovca posljednjih mjeseci vidljivo napreduje: radovi se odvijaju prema planu, a nazire se i konačan izgled novog objekta, priopćeno je u četvrtak iz ZOO-a.


Ukupna vrijednost projekta je oko 22,7 milijuna kuna, od čega je šest milijuna kuna sufinancirano sredstvima EU-a iz kohezijskog fonda, a provodi se od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2023.


Zgrada je projektirana kao katni objekt dimenzija 61,3 x 13,2 metra u kojem je smještaj divljih i egzotičnih životinja planiran na prvom katu, a smještaj oduzetih i napuštenih pasa u prizemlju. Objekt će biti opremljen sustavom karantena i veterinarskom ambulantom.


Realizacijom projekta „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza” dobiva se prvi objekt koji osigurava mogućnost smještaja divljih životinjskih vrsta u vlasništvu Grada Zagreba. Važan je i dio objekta namijenjen pojedinačnom držanju pasa čime će se značajno ojačati komunalna opremljenost Grada i učinkovito provoditi mjere zaštite životinja, ali i zdravlja ljudi.


Osim glavnog smještajnog objekta gradit će se i letna volijera u kojoj će se ptice osposobljavati za povratak u prirodu. Na taj način omogućit će se životinjama da ojačaju, razviju koordinaciju i vrate svoje letne sposobnosti nakon oporavka.

Prilikom projektiranja objekta, na krovnom dijelu zgrade, planirano je postavljanje fotonaponskih ćelija radi konverzije sunčeve energije u električnu energiju te „sunčana elektrana“ za proizvodnju električne energije.

Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba djeluje od travnja 2017. godine. Već tijekom prve godine djelovanja u oporavilištu je pružena skrb za 140 životinja, a svake iduće godine broj je samo rastao. Tako su se tijekom prošle godine u oporavilištu Zoološkog vrta našle čak 404 strogo zaštićene divlje životinje, a samo u prvih devet mjeseci ove godine privremeno je zbrinuto 396 takvih životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:29