TUGUJU I AKTIVISTI

Napustila nas je sjajna glumica i komičarka, ali i žena koja je mnogo napravila za životinje!

Tijekom života uvijek je imala pse. Za zlatnog retrivera Pontiaca se prije nekoliko godina nagađalo da ga je uključila u oporuku

Betty White

 Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Mnoge je rastužila jučerašnja vijest kako je glumica Betty White preminula manje od tri tjedna prije nego je trebala proslaviti svoj stoti rođendan. Među onima koji su se oprostili od nje su i brojne organizacije koje pomažu životinjama, jer je slavna glumica bila aktivistica koja je zagovarala prava životinja i uvijek im pomagala. Iako nikada nije rekla da je bila veganka, mnogi nagađaju da je bila. Zanimljivo, 93. rođendan proslavila upravo s veganskom tortom, što je podijelila s javnošću. Bila je ambasadorica The Gorilla Foundation-a, a cijeli svijet obišle su fotografije koje su prikazivale njezino prijateljstvo s gorilom Koko.

Od malenih nogu Betty je odgajana tako da voli životinje, rekla je u nebrojenim intervjuima. Njeni su roditelji obožavali životinje, do te mjere da su se često kući znali vratiti s nekom koju su pronašli napuštenu. Uvijek su bile oko malene Betty. Dok je još spavala u dječjem krevetiću, na nju je pazila kućna mačka. Kasnije su, tijekom njenog odrastanja, u obiteljskom domu uvijek bili psi. Veliki, mali, raznih pasmina... Svi redom udomljeni.

Doslovno nije postojala životinja koju Betty nije voljela i ne smatrala fascinantnom. Tijekom godina, volontirala je i bila članica nekoliko udruga za zaštitu životinja, a mnoge je i financirala. Jednako tako podupirala je i mnoge ZOO vrtove, za koje je uvijek tvrdila da ih ne treba promatrati samo kao mjesta na kojima su životinje zatočene, nego i na prostore koji te vrste štite. Uvijek je donirala sredstva za poboljšanje uvjeta života u vrtovima.

Tijekom života uvijek je imala pse. Za njenog zlatnog retrivera Pontiaca se prije nekoliko godina špekuliralo da ga je uključila u oporuku, pa je pas u slučaju njene smrti navodno trebao naslijediti pet milijuna dolara. No, nadživjela ga je. Zadnjih godina je imala tri psa: pekinezera Bandyja, bernardinca Stormyja i pudlu imena Danny.

- Nisam baš dobra kuharica. U kuhinju idem samo kad trebam nahraniti svog psa - priznala je jednom prilikom.

Prošle je godine izazvala veliki interes javnosti kada je objavila da će svoj 99. rođendan provesti tako što će u karanteni hraneći patke koje je dođu obići svaki dan. Mnoge je ta njena najava zbunila i upitali su se je li slavna glumica dobro, no onda su njeni glasnogovornici pojasnili kako je riječ o dvije patke koje redovito dolaze na njeno veliko manje. Nisu jedine, jer tamo ima dosta drugih životinja, no ove dvije su bile veoma posebne. Uvijek su dolazile pozdraviti Betty tako što seu se dogegale do staklenih vrata i onda buljile unutra, tražeći je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:29