EDUKACIJA

Naš poznati podvodni istraživač podijelio snimku zanimljive morske životinje

Iznio je i zanimljive činjenice, među kojima je i ona da su ih liječnici u starom Rimu koristili u borbi protiv bolova

Drhtulja

 Facebook screenshot

Naš poznati podvodni istraživač Velimir Vrzić pri jednom od svojih zadnjih zarona snimio je drhtulju, odnosno električnu ražu. Njenu snimku je odlučio podijeliti na svojoj Facebook stranici, a svojim pratiteljima je tom prilikom naumio približiti ovu vrstu životinja. Mnogima ona nije pretjerano poznata i nisu je imali priliku vidjeti.

- Drhtulje ili električne raže (Torpedinidae) su porodica raža, riba sa hrskavičavim skeletom. Tijelo ovih riba dobiva okruglast oblik zahvaljujući grudnim perajama koja obuhvaćaju glavu. Koža im je gola te ne sadrži bodlje. Zubi su mali i šiljasti. Posjeduju električne organe koji se nalazi s obje strane glave i proizvodi jake udare pa se zbog toga nazivaju i električne raže. Električni udari, koji mogu biti do 45 - 220 V dovoljni su da ošamute i plijen veći nego što je sama drhtulja.

Strujni udar koji proizvodi raža drhtulja za čovjeka je neugodan. U starom Rimu doktori su ga koristili za liječenje glavobolje, reume i sl. Bolesnici su prislanjali ove ribe na sljepoočnice ili su po njima hodali, primajući pritom električne udare. Nije poznato koliko je ovakvo liječenje bilo uspješno, ali je sigurno da nije bilo ni malo ugodno - pojasnio je Vrzić svojim pratiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:01