ČAROBAN STVOR

Naš poznati podvodni istraživač snimio neobične stanovnike Jadrana

Njihovi repovi su pravi mali multipraktici: njima se ovijaju oko biljki kako ih ne bi odnijele jake struje, ali ih koriste i kako bi lovili
 Ivana Nobilo/Cropix

Naš poznati podvodni istraživač Velibor Vrzić vidio je brojna morska stvorenja, no neka su mu ipak ostala u posebnom sjećanju. Među njima je i susret s morskim konjicom, kojeg je i snimio.

- Oni su ljupki stanovnici toplijih mora, u vodi ravnomjerno lebde, pri čemu ih uspravnima drži leđna peraja. Postoje 54 vrste morskih konjica, od 2,5 centimetra velike patuljaste vrste do 25 centimetara velikoga malajskoga morskoga konjica - pojašnjava Velibor.

Njihovi repovi su pravi mali multipraktici: njima se ovijaju oko biljki kako ih ne bi odnijele jake struje, ali ih koriste i kako bi lovili. Manje je poznato da oči mogu pomicati svako u svojem smjeru, a to služi kako bi bez problema pronašli plijen. Njega ili love repom ili usišu, ako im dođe dovoljno blizu. To je često jer su ove životinjice savršeni predatori - skrivaju se među morskim biljkama toliko fantastično da većina njihova plijena ni ne shvati što se dogodilo.

- U tropskim vodama pare se tijekom cijelog ljeta, u hladnijim vodama u proljeće i ljeti. Vrijeme parenja se poklapa s punim mjesecom - pojašnjava naš istraživač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:03