BRAVO

Naša junakinja dana učinila je nešto prekrasno: slomila je led na fontani da bi ptice mogle piti

Prizor je snimio fotoreporter Damjan Tadić, a osim njega, primijetili su ga jedino žedni golubovi, koji su odmah došli na vodu
Ilustracija
 David Page/Alamy/Alamy/Profimedia

Ima tih nekih ljudi u koje se jednostavno zaljubimo. Oni koji vide svijet oko sebe, druga živa bića i razmišljaju o njihovim potrebama. Nije im teško napraviti tu malu stvar koja će nekome možda spasiti život. Ako već ne spasiti, a onda olakšati. U jednu takvu osobu zaljubili smo se danas, bez da uopće znamo išta o njoj. No, ono što znamo je sasvim dovoljno.

image
Damjan Tadic/Cropix

Naš kolega Damjan Tadić prošetao je Trešnjevačkim placem u Zagrebu, snimajući zanimljive prizore. Sasvim slučajno, zapazio je smrznutu fontanu. Voda se zaledila jer je noćas bilo -8, što je najniža temperatura ove godine. Mnogi su prolazili pored fontane, primjećujući ili ne tu smrznutu vodu, no jedna je žena shvatila da, ako je voda smrznuta, golubovi ne mogu piti. I ne samo oni: ni vrapčići se ne mogu napiti, a ni vrane.

image
Damjan Tadic/Cropix

Zato je uzela škarice i slomila led. Potom se, vjerujemo, vratila svakodnevnom poslu. Zacijelo radi negdje veoma blizu i golubove vidi svaki dan, dovoljno često da shvati da ne mogu jutros piti vodu na svom uobičajenom mjestu. Nagađamo i da su joj dragi, premda mnogi naši sugrađani mrze sve vrste ptice zbog buke koju stvaraju i izmeta koji ostaje iza njih. Ova žena ne: napravila je svoj mali čin dobrote. Nezapažen ni od koga osim od našeg Damjana i ptica koje su odmah došle piti.

Tako je lako biti nečiji junak, a ona je to jutros postala. Naš je njezin čin oduševio, a bilo bi tako lijepo kada bi i mnoge druge potaknuo da jednako suosjećanje prema živim bićima oko nas. Ostaviti malo vode u posudici negdje vani ništa ne košta, a nekom malom biću može promijeniti cijeli svijet.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:37