SAVJET

Ne perete zube svojem psu? Evo zbog čega biste to još danas trebali početi raditi!

Jedini je to način na koji se može spriječiti bolesti zubiju, koji mogu utjecati i na zdravlje srca
 Anastasiya Tsiasemnikava/Alamy/Alamy/Profimedia

Čišćenje psećih zubiju može biti neugodno, ali o tome se ne može pregovarati kada je u pitanju opće zdravlje pasa i njihova dugovječnost, piše Soeurs Magazine. Brinuti o tome kako očistiti zube psa je normalno, pogotovo ako je riječ o velikoj pasmini s divovskim očnjacima.

Više od 80 posto odraslih pasa pati od bolesti zuba. Paradentoza i slomljeni zubi dva su najčešća stomatološka problema s kojima se psi susreću. Iako su slomljeni zubi često uzrokovani time što pas žvače nešto što ne bi trebao, parodontoza se može spriječiti.

Ako ne očistite usta svog psa, bakterije će stvarati stalne naslage na površinama zuba, a osobito kutnjaka. Sve ove bakterije prekrivaju zube u biofilmu, sloju plaka koji se lijepi za svaki zub. Biofilm je nevjerovatno teško ukloniti – čak i uz antibiotike. Plak voli biofilm jer se nakuplja i mineralizira u zubni kamenac, a to je proces koji traje samo 24 sata. Zubni kamenac se stvrdnjava i lijepi za zube. Ako ovaj zubni kamenac ide prema desnima i uzrokuje upalu, pas ima gingivitis. U ovom trenutku, prema VCA, šteta je još uvijek reverzibilna, ali ne zadugo.

Upala se može brzo pretvoriti u infekciju. Ako se gingivitisa ne riješite brzo dubokim čišćenjem, velika je vjerovatnost da će se zubna duplja i okolne desni zaraziti. Ovo je parodontalna bolest. Infekcija se može proširiti, uzrokujući ispadanje zuba i krvarenje desni. Ponekad je psima u ovoj fazi potrebno izvaditi zube.

Još strašnije? Infekcije usta mogu dospjeti izravno u srce kroz krvotok. Poznato je da psi boluju od bubrežnih bolesti koje potječu od parodontnih infekcija.

Imperativ je redovito čistiti zube vašem psu kako biste izbjegli skupe ekstrakcije ili bolne zahvate kasnije u životu vašeg psa. Psi gube mliječne zube kada imaju oko šest mjeseci. Baš kao i kod ljudi, odrasli zubi koje dobivaju su njihovi doživotni zubi. U idealnom slučaju, svaki dan ćete prati zube svog psa. Realno, veterinari traže od svojih pacijenata da se zubi peru najmanje tri puta sedmično.

Počnite kad štene još ima mliječne zube kako bi se navika zadržala! Međutim, čak i ako je vaš pas stariji, analiza rizika i nagrade ide u prilog četkanju. Odrasli i stariji psi i dalje mogu imati koristi od redovitog čišćenja zubi.

Ako primijetite crne ili smeđe mrlje na zubima vašeg psa, vjerojatno gledate nakupljanje naslaga i zubnog kamenca. Zubni kamenac i naslage vole „živjeti“ uz desni i u sitnim pukotinama. No, nikada nemojte koristiti ljudsku pastu za zube ili proizvod na bazi sode bikarbone u ustima vašeg psa! Ljudske stvari mogu biti otrovne psima dok soda bikarbona može dovesti do mučnine ili proljeva.

Čišćenje zubiju kod kuće jedini je način za sprječavanje paradentoze. Dubinsko čišćenje kod veterinara će pomoći, ali plak nikada ne odustaje.

Korak 1: Odaberite poznato mjesto u mirno doba dana. Budite mirni. Nemojte se uzrujavati ili uzbuđivati ​​vaše štene zbog ove aktivnosti

Korak 2: Ako imate malu pasminu, stavite ih da sjednu u vaše krilo. Ako imate srednju do veliku pasminu, sjednite na stolicu tako da kad vaše štene sjedne kraj vas, da njegova glava bude u visini struka.

Korak 3: Lagano ih pomilujte i pomazite po glavi. Polako spustite ruku prema stranama lica (još ih milujete), a zatim prema stranama usana (još ih milujete). Zadržite ritmičan, nježan pokret. U ovoj fazi, ako je vaš ljubimac previše zabrinut ili postane agresivan, napravite pauzu i pokušajte ponovno kasnije.

Korak 4: Nastavljajući nježni potez jednom rukom, drugom polako podignite jednu od gornjih usana vašeg psa. Iako vašem psu ne škodi da podigne usne i opere desni, može se činiti da je otporniji na ovaj dio procesa dok se bavite osjetljivijim dijelovima usta. Ipak, uz izvjesnu praksu i rutinu, vaš bi se pas trebao više opustiti jer aktivnost postaje sve poznatija.

Korak 5: Ako je ovo prvi put da svom psu perete zube, pokušajte jednostavno trljati prst ili meku tkaninu uz stranice zuba vašeg psa, u blizini desni. Usredotočite se na velike zube uz obraz i očnjake.

Korak 6: Nakon što je vašem psu poznato da trljate stranice zuba, uvedite pastu za zube. Neka je vaš pas okusi i pomiriše.

Korak 7: Nanesite pastu za zube na meku tkaninu i utrljajte je uz zube vašeg psa. Budite super nježni, ali brzi ako je ovo novo za vašeg psa.

Korak 8: Je li vaš pas naviknut na tu mekanu tkaninu? Sjajno! Sada je vrijeme da na zubnu četkicu nanesete pastu za zube i počnete sa stvarnim četkanjem. Četkajte kružnim četkanjem kako bi osigurali da se svaki dio zuba opere.

Korak 9: Provjerite ima li krvi oko desni. Psi kojima nikada prije nisu četkani zubi mogli bi imati osjetljivije desni. Podesite pritisak ako primijetite iritaciju. Iako može doći do krvarenja tokom četkanja, u redu je sve dok krvarenje nije obilno ili dugotrajno.

Korak 10: Nakon što vašem psu bude ugodno čistiti veće zube, pređite na njegove sitnije zube laganim naginjanjem glave unazad i držite gornju čeljust otvorenom (nježno!) jednom rukom, dok drugom perete zube.

Korak 11: S vremenom (što može značiti nekoliko dana ili nekoliko tjedana, ovisno o tome kako vaš pas reagira), počnite s četkanjem 30 sekundi sa svake strane usta vašeg psa, čisteći sve zube s obje strane.

Ne zaboravite unutrašnjost zuba vašeg psa! To što on ima biserno bijeli osmijeh ne znači da su mu zubi čisti do kraja. Da biste spriječili nakupljanje naslaga gdje ih ne vidite, pobrinite se da unutrašnjost zuba vašeg psa perete jednako marljivo kao i vanjsku.

Konačno, između svakog od ovdje navedenih koraka dodajte dosljedne nagrade za dobro obavljen posao. Vaš pas nema pojma što se događa – i obično će mu biti neugodno. Uvjerite ga da se odlično snalazi i da to nije kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 15:40