JAGUARUNDI

Ne zna se koliko žive u prirodi, a stručnjaci su donedavno mislili da su to dvije različite vrste

Neobična vrsta je poznata i po tome što obožavaju plivati, a penju se samo kako bi odmorili

Jaguarundi

 Arco Images Gmbh/Alamy/Profimedia

Zaposlenici skloništa Jaguar Rescue Center iz Kostarike sa svojim su pratiteljima na Facebooku podijelili nekoliko prekrasnih fotografija jaguarundija. To je jedna od šest vrsta divljih mačaka u njihovoj zemlji. Mnogo je zanimljivosti o toj vrsti - recimo, za razliku od brojnih drugih divljih mačaka, većinu vremena provode na zemlji, a na stabla se penju samo kako bi odmorili. No, nisu samo vrsni penjači, nego i plivači. Zabilježeno je kako rado ulaze u vodu i plivaju.

Žive u Sjevernoj i Južnoj Americi. Ima ih posvuda, no najviše vole šume ili rubove šuma. Ono što iznimno ne vole su čistine, tako da ih se tamo ne može vidjeti. Noćni su lovci, a po danu ih se može vidjeti samo kako piju vodu. Na meniju su im razni glodavci, zečevi, ptice i gmazovi. Zapravo, pojest će svako meso koje uspiju uloviti i nisu nimalo izbirljivi. U lovu im pomaže i tjelesna građa: vitki su. Dugački su oko 65 centimetara, a rep im je gotovo pa jednako dugačak. Zbog građe se lako probijaju kroz gusto granje i mogu doći do životinja koje su drugim, većim mačkama nedostupne.

Žive sami, a jedino vrijeme kada se žele družiti je ono kada traže partnere. Ne zna se koliki im je životni vijek u prirodi, no u zatočeništvu mogu doživjeti i 22. rođendan.

Službeno se svrstavaju u jedan rod puma, jer je genetskom analizom ustanovljena sličnost. No, vezani su i s gepardima. Rađaju se u dvije boje: neki su sivi, a drugi smeđe-crvenkasti. Zbog toga se nekada smatralo kako su to dvije različite vrste životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:16