MAČKOLUMNA

‘Ne znam kako da ovo pristojno kažem, ali naša kraljica mačka misli da je kada - wc školjka!‘

Zbunjena novinarska obitelj Kukec-Mitrović sad stalno čisti i razmišlja kako da Shakti navikne na druga mjesta za obavljanje toaleta

Ilustracija

 -/Ingram/Profimedia

Ah, kako su lijepe ove jesenje, hladne noći. Naše četiri mačke podsjetile su nas da stiže najljepše doba godine. Ono kada se, uz funkciju Otvarača konzervi, pretvaramo i u viteze Vratare. Jer, kao što vjerni čitatelji Mačkolumne već znaju, one žive u prizemlju. Pijesak im je "fuj", radije će sve vršiti vani, pa im nije teško probuditi nas i u tri ili četiri u noći kako bi izašle.

Ali, poznata je činjenica da mačka koja izađe obično ima potrebu i ući. Pa taman kad utoneš u sladak san, za petnaest minuta stiže novi mijauk. Sad bi unutra. Pa onda drugi, pa treći...

Shakti, kao jedina ženka među mladim mužjacima, odlučila je što manje izlaziti. Izgleda da je postala zimogrozna. Ljeti je uopće nema kod kuće, osim kad nam donese kakav poklon u vidu neke ptice. Sada dane provodi na toplome, sjedi na radijatoru ili, po novome - u lavabou. Zube peremo u kadi jer ne želimo ometati san njenom veličanstvu.

No, Shakti je spoznala i nešto novo, a to je da mi u zahod odlazimo radi...no...znate čega. Nužde. Na žalost, malo je pogrešno shvatila koncept pa nas njezini "poklončići" redovito dočekaju u - kadi! Iako se kada nalazi ni metar od zahodske školjke, gdje nas Shakti redovito promatra jer je naučila otvarati vrata te nam provaljuje u tim intimnim trenucima kako bi sa znatiželjom razgledala što se događa (nešto na što se svaki mačkoljubac naprosto mora naviknuti), nije baš shvatila da se to baš tu radi. Zašto ne u kadu? Puno je veća, prostranija, zanimljivija... To što mi prije svakodnevnog tuširanja moramo ribati, čini se kao da ju baš i ne impresionira previše.

I sada kako reći što je bolje? Buditi se svaku noć pa glumiti vratara, otvarati i zatvarati, pa otvarati i zatvarati prozore, ili, pak, redovito prati kadu. Sve više gledamo video tutorijale u kojima pametne mačke sve lijepo obave u školjku, a neke su naučile i povući konop pa puste vodu. Nisam siguran da su moje zainteresirane za takvo što.

No, idemo veselije, jer s mačkama je uvijek veselo. Dolaskom hladnijih dana i noći svi su oni postali mnogo mazniji i ljubazniji nego tijekom ljeta. Prije smo bili potpuno nezanimljivi, no sada smo i prirodne grijalice. Spavaju nam pod nogama, nerijetko i na glavi, a mi se, u maniri najsmjernijeg zen majstora, po čitave noći ne okrenemo unatoč grčevima u stopalima jer zašto probuditi to plemenito biće. Po cijele dane su doma, uglavnom žele mnogo ljubavi, ali i mnogo više hrane.

Naravno, Aleisterova dijeta koju sam spominjao u prošlom izdanju nimalo ne uspijeva i stalno "žica klopu".

No, nije jedini. Svi su odlučili nabiti koji dekagram prije zime pa sa zgražanjem gledamo kako hrana iz zdjelica nestaje prije no što je stignemo nabaviti. A i, znate, ptičice su odletjele pa valjda više nemaju taj izvor proteina, kaže cinik u meni.

- Ma, glavno da su zdrave - tepamo si dok umiremo od smijeha gledajući kako debeljuce nezgrapno pokušavaju skočiti na radijator pa ljosnu s njega svom snagom. Svi dobro znamo da je internet izmišljen radi samo dvije stvari, pornografije i smiješnih mačaka, a mnogi na YouTubeu dobro zarađuju snimajući svoje mačke u iznenađujućim situacijama. Divim se tim ljudima. Kako da izvadim mobitel i snimim tu sekundu kada visi s ormara i nakon trenutka se katastrofalno strovali na pod pa poniženo pobjegne? Možda da uvedemo videonadzor? Barem bi otplatile dio svojih troškova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:04