VAŽNO OTKRIĆE

Nedaleko od mjesta gdje su pronađene mumificirane mačke, otkrivene radionice za taj posao

Jedna je bila namijenjena balzamiranju ljudi, a druga za ‘svete životinje‘

Mumificirana mačka

 Natural History Museum, London/Sciencephoto/Profimedia

Egipatski arheolozi u subotu su objavili da su otkrili dvije radionice u kojima su se obavljala mumificiranja ljudi i životinja u Sakkari, prostranoj nekropoli staroegipatskoga grada Memfisa, smještenog oko 20 km južno od Kaira.

Mostafa Waziri, ravnatelj egipatskog Vijeća za starine i antikvitete novinarima je rekao da dvije novootkrivene radionice, od kojih je jedna bila namijenjena balzamiranju ljudi, a druga balzamiranju "svetih životinja" datiraju iz 30. dinastije (380.-343. pr. Kr.) i iz Ptolemejevog doba (305.-30. pr. Kr.).

Mjesto je otkriveno nakon jednogodišnjih iskapanja blizu svetišta božice Bast u Sakkari, gdje se nalaze katakombe s mumificiranim mačkama. To je isto mjesto na kojemu su arheolozi 2019. otkrili stotine mumificiranih životinja i ljudi.

"Pronašli smo radionice za balzamiranje, jednu za ljude i drugu za životinje, kao i sve alate i pomagala koji su se tada koristili za potrebe mumificiranja", rekao je Waziri. "Otkrili smo kamena postolja, glinene posude, obredne posude i natron, jedan od glavnih sastojaka za mumificiranje te trake od platna kojima su se tijela omatala.

Premda se u starom Egiptu obožavalo mačke, pa se čak njihovo ubijanje kažnjavalo smrću, one su se prinosile kao žrtve bogovima. U tom je slučaju usmrćivanje bilo dozvoljeno. Istraživače je šokiralo otkriće kako je jedna mumificirana mačka, ne starija od pet mjeseci, imala slomljen vrat. S obzirom na takve postupke, nagađa se kako su postojala i uzgajališta mačaka koje su se ‘koristile‘ samo za te svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:42