OPĆE ODUŠEVLJENJE

Nedaleko od Zagreba snimljen ris: ‘Nikad se prije ovo nije dogodilo, a znamo i odakle je došao‘

Prošle godine su pronađeni ostaci plijena, a prije niti mjesec dana jedna je velika mačka viđena na tom području

Snimka risa

 Life Lynx

Po prvi puta je na Žumberku i službeno viđen ris! Istina, bilo je dojava o viđanju i prije, ali bez fotografije ili snimke, teško je bilo utvrditi da se radi doista o velikoj mački. No ovoga puta, kako su objavili iz Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje, mačka je snimljena fotozamkom koja je postavljena u šumi.

Zanimljivo je da ova konačna potvrda dolazi nakon nekoliko dojava ljudi kako su pronašli znakove prisutnosti risa. Prošle godine su pronađeni ostaci plijena, a prije niti mjesec dana jedan je ris viđen na tom području.

No, sada je sve to i službeno potvrđeno.

- Vjerojatno je riječ o mladom risu koji istražuje novi teritorij te još ne nosi uređaj za telemetrijsko praćenje. Vaša pomoć je sad od ključnog značaja! Ako ste u Parku prirode i ugledate ovu veliku mačku ili znakove njezine prisutnosti, dojavite nam. Tražimo otisak šapa, tragove izmeta ili viđenje same jedinke. Vaše dojave će pomoći u razumijevanju kretanja i ponašanja ovih nevjerojatnih bića. Svojim uključivanjem pomažete u njihovom očuvanju - poručili su iz Parka.

Ris je na ovo područje, smatraju iz projekta Life Lynx, došao sa zapada Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:54