ODLIČNE VIJESTI

Neke od njih spašene su u zadnji čas! Evo šest vrsta životinja koje više nisu ugrožene

U nekim slučajevima bile su potrebne godine uzgoja i promjene društvene situacije kako bi se oporavile i vratile u divljinu
 Chinaimages/Ddp Usa/Profimedia

Postali smo gladni dobrih vijesti i - evo ih. Objavljeni su podaci o tome koje su se životinje "spasile" s liste ugroženih. Da je bilo lako, nije, ali se uspješno oporavljaju i broj jedinki koje slobodno vise sa stabala, trče pustinjom i prašumom i cvrkuću sada je dovoljno velik da ne moramo spremati objavu da su izumrle.

Bijeli nosorog

Oko 20 tisuća jedinki živi danas u zaštićenim područjima u Južnoj Africi, Namibiji, Keniji i Zimbabveu. To je zapravo jedina vrsta nosoroga, od njih pet, koja više nije ugrožena.

Velika panda

Službeno su premještene s liste ugroženih na onu ranjivih životinja, što znači da se na njih i dalje mora paziti. No, dobre su vijesti da ih oko dvije tisuće živi u zaštićenim rezervatima diljem NR Kine

Arapski oriks

Premda se početkom 70-ih godina prošlog stoljeća smatralo da je životinja kojoj se tepalo da je "arapski jednorog" izumrla zbog krivolovaca, to se ipak nije dogodilo. U zatočeništvu je ostalo nekoliko jedinki, pa se radilo na tome da se populacija poveća. Prvi oriksi su pušteni u divljinu 1982. godine, otkada se pustilo još njih i redovito se kontrolira kakvo je stanje. Službeno su na listi ranjivih životinja.

Sivi vuk

U istim godinama kada se smatralo da je arapski oriks izumro, sivi vukovi su dodani na popis ugroženih životinja. Krenulo se odmah u zaustavljanje krivolova, pa se s godinama vrsta oporavila. Procjenjuje se da u divljinama SAD-a danas živi oko 5600 ovih vukova.

Sjeverni smeđi kivi

Novozelandska ptica bila je kritično ugrožena do 2017. godine, no od tada je situacija malo bolja. Sada populacija neprestano raste i to stopom od 2 posto godišnje, pa više nisu ugrožene.

Louisiana Black Bear

Taj američki crni medvjed proglašen je ugroženim 1992. godine, a do tog je dovela činjenica da su se širile poljoprivredne površine, pa je ostao bez staništa. No, od tada do danas radilo se na tome da im se obnove staništa, pa je pošumljeno oko 700 000 hektara zemljišta. Akcija je uspjela, medvjedi više nisu ugroženi, a procjenjuje se da ih je danas u divljini negdje između 500 i 750.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:53