OPREZA NIKAD DOSTA

Neki kućni ljubimci vrlo se brzo i potpuno nesvjesno pretvore u piromane: ‘Na ovo obratite pozornost‘

Vjeruje se da su mačke izazvale požare tako što su slučajno uključile električni štednjak, priopćeno je iz vatrogasnog odjela

Mačka na štednjaku; ilustracija

 Eric Guilloret/AFP

Vlasnici kućnih ljubimaca u Južnoj Koreji upozoreni su da budu vrlo oprezni nakon što su mačke u posljednje tri godine izazvale više od 100 požara, objavili su vatrogasci glavnog grada Seula, piše CNN.

U priopćenju se navodi se da su između siječnja 2019. i studenog ove godine mačke u kućama i stanovima izazvale ukupno 107 požara.

Vjeruje se da su mačke izazvale požare tako što su slučajno uključile električni štednjak, priopćeno je iz vatrogasnog odjela. Mačke mogu uključiti električne štednjake skakanjem po gumbima osjetljivima na dodir, a nakon što se pregriju, uređaji se mogu zapaliti.

U tim su požarima ozlijeđene četiri osobe, a više od polovice požara izbilo je dok vlasnici kućnih ljubimaca nisu bili kod kuće, dodaje se u priopćenju.

'Požari povezani s mačkama i dalje se događaju', rekao je Chung Gyo-chul, dužnosnik odjela. 'Savjetujemo kućanstvima s kućnim ljubimcima da obrate dodatnu pažnju jer bi se vatra mogla proširiti kada nikoga nema kod kuće.'

Odjel je također savjetovao vlasnicima mačaka da uklone zapaljive predmete, poput papirnatih ručnika, sa štednjaka. Predlaže se i korištenje električnog štednjaka s funkcijom automatskog zaključavanja kako bi se spriječio rizik od požara.

Prema riječima vatrogasaca, u Seulu je sve više požara u kućama povezanih s kućnim ljubimcima.

Između siječnja i rujna 2019. dogodio se 31 takav požar, što je značajan porast u odnosu na samo osam u 2016. godini. Većinu požara izazvale su mačke, dodaje se.

No ovaj problem nije ograničen samo na Južnu Koreju.

Prema American Humane Association, kućni ljubimci su odgovorni za oko 1000 kućnih požara u Sjedinjenim Državama svake godine. Udruga potiče vlasnike da kao sigurnosnu mjeru stave poklopce ili uklone gumbe štednjaka i pokušaju naučiti svoje ljubimce da se ne penju na štednjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:11