PRAZNA NASTAMBA

Nema više Ete: ZOO se oprostio od svoje omiljene medvjedice, umrla je u dubokoj starosti

Njeno tijelo je poslano na analizu na Veterinarski fakultet, kako bi se utvrdio točan uzrok smrti
 Damir Krajac/Cropix

Svi oni koji su zadnjih dana prolazili pokraj novouređene nastambe medvjedice Ete u zagrebačkom ZOO vrtu, nisu je mogli vidjeti. Zacijelo su pomislili kako se bavi kakvim medvjeđim poslom, pa zato nije vidljiva. No, istina je zapravo tužna: nakon godina života u neadekvatnoj nastambi, nedugo nakon što je preseljena u novu koja joj se jako svidjela, Eta je napustila ovaj svijet.

Imala je 34 godine i šest mjeseci. Nadživjela je, kažu u ZOO vrtu, dob koju njena vrsta doživi u prirodi. Prosječan vijek im je od 20 do 30 godina, a Eta je imala nešto više vremena. Otišla je, vjerojatno, sretna što konačno ima prostor u kojem se može bolje kretati i ljepše živjeti. Kao da je sve ove godine izdržala baš zato da bi zadnji dah udahnula u ljepšem okruženju.

image
Damir Krajac/Cropix

Iz ZOO vrsta kažu kako su joj posvećivali posebnu brigu, jer je bila u godinama kad je svaki novi dan čudo. No, starost i bolesti koje je prate učinili su svoje.

- S nama je praktično otkako je došla na svijet. Na majku joj je u Gorskom kotaru naletio vlak, pa je malena došla k nama. Svi smo bili jako vezani za nju i njena smrt nas je jako rastužila. Da, radimo okruženi životinjama i svjesni smo njihovih životnih ciklusa, ali na smrt se teško naviknuti - kažu iz ZOO vrta.

Njeno tijelo je poslano na analizu na Veterinarski fakultet, kako bi se utvrdio točan uzrok smrti. Uvijek to rade, jer žele znati točan razlog.

- Prošli tjedan smo dobili nalaz i on je potvrdio naše pretpostavke. Objasnio nam je poteškoće koje je imala s lokomotornim sustavom. Njime su utvrđene i promjene na Etinim unutarnjim organima. Kod velikih se zvijeri često događaju bubrežna oboljenja zbog prehrane, odnosno, visokog unosa proteina tijekom života. - kaže Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:19