PRIJE 37 GODINA

Neobična akcija spašavanja: Puštali klasičnu glazbu kako bi dvije tisuće kitova spasili od smrti

Posada je trebala osmisliti način kako da navede kitove da prate divovski bučni ledolomac koji ih je plašio

Ilustracija

 Junaidi Hanafiah/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Bilo je to 1985. godine, kada je oko 2000 bijelih kitova ostalo zarobljeno u debelom ledu koji se brzo zatvarao oko njih, prijeteći da ih dokrajči. Ledolomac "Moskva" dobio je zadatak da oslobodi kitove, ali oni nisu htjeli pratiti bučni brod do otvorenog mora. Tada su domišljatost i glazba pritekli u pomoć, piše Russia Beyond.

Krajem prosinca 1984. godine lokalni ribari i lovci iz okoline otoka Itigran u Beringovom moru, pored obala Čukotke i samo 210 kilometara od Aljaske, ugledali su uznemirujući prizor: jato od oko 2000 bijelih kitova našlo se zarobljeno u ledu u blizini obale.

Bijeli kitovi, poznati u Rusiji i kao beluge ili polarni dupini, sisavci su kojima je potrebno izranjati na površinu kako bi udahnuli zrak. Ako bi ostali okruženi ledom koji se brzo formirao, to bi za njih značilo sigurnu smrt. Bez pomoći ljudi kitovi bi uskoro poumirali.

Malobrojno lokalno stanovništvo brzo je priteklo u pomoć. Tjednima su mještani lomili led kako bi spriječili stvaranje ledene kore na malom bazenu vode, hraneći pritom životinje zaleđenom ribom. Ipak, njihovi napori nisu bili dovoljni, jer je led neupitno nadirao na zarobljene kitove.

Zahvaljujući pomoći lokalnog stanovništva, životinje su preživjele preko mjesec dana, a onda se vijest o kitovima konačno proširila i vlasti su poslale ledolomac da oslobodi zarobljene životinje koje su polako umirale. Bio je to već početak veljače.

"Ledolomac 'Moskva' utrkivao se s vremenom i borio s niskim temperaturama kako bi stigao do kitova prije nego što se uguše ili umru od gladi u sve manjem bazenu vode", objavio je New York Times, koji je incident opisao kao "jednu od najneobičnijih operacija spašavanja u povijesti polarne plovidbe".

Predvođen izviđačkim avionima, ledolomac "Moskva", kojim je zapovijedao kapetan Anatolij Kovaljenko, jurio je u pomoć. Divovski je brod najprije prosjekao velike bazene u ledu u kojima bi se kitovi mogli oporaviti i povratiti snagu. Ali glavni je cilj bio da se pobrinu da se kitovi ne zadržavaju na mjestima gdje bi se ubrzo mogao ponovo formirati led. Mornari su morali namamiti životinje iz obalnog pojasa na otvoreno more.

Posada je trebala osmisliti način kako da navede kitove da prate divovski bučni ledolomac koji ih je plašio svojim propelerima. Došli su na neobičnu ideju i pozvali u pomoć glazbu.

"Najzad se netko sjetio da dupini izuzetno dobro reagiraju na glazbu. Tada je glazba počela odzvanjati s vrha palube. Pop glazba, vojna muzika, klasika. Klasična glazba najviše im se svidjela. Jato je lagano krenulo za brodom", citirao je New York Times izvještaje u lokalnim sovjetskim listovima.

Izvještaji iz tog vremena ne slažu se u pogledu vrste glazbe koju su mornari puštali kitovima. Neki kažu da je to bio sovjetski pop, dok drugi tvrde da su kitovi najbolje reagirali na zvuke klasične glazbe. Bez obzira na žanr, posada je uskoro uvidjela da je glazbena taktika bila pun pogodak.

"Naša je taktika ovakva: povučemo se unazad, zatim opet krenemo naprijed probijajući led, napravimo prolaz i čekamo. To ponovimo nekoliko puta. Beluge počinju 'shvaćati' našu namjeru i prate ledolomac. Na taj način napredujemo kilometar po kilometar", rekao je kapetan Anatolij Kovaljenko u to vrijeme.

Do kraja veljače svi su zarobljeni kitovi oslobođeni te su otplivali u otvoreno more. Prema nekim procjenama, operacija spašavanja državu je koštala oko 55 000 dolara, što je oko 148 000 dolara prema današnjim vrijednostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:35