MARE MODUL

Neobična izložba koja šalje poruku o važnosti morskih staništa i potrebi njihova očuvanja

Skulpture velikih dimenzija smještene su u more ispred ronilačkog kluba Adria u Kraljevici, oko 100 metara od obale
 ULUPUH

Izložba "Mare Modul - keramička staništa za podmorje", na kojoj se predstavlja umjetničko-ekološki projekt skupine autora čiji keramički objekti postavljeni u more postaju staništa za novi život, postavljena je na mrežnim stranicama ULUPUH-a.

Autori tom izložbom žele odaslati poruku o važnosti morskih staništa za ljude i potrebi njihova očuvanja, povećati svijest o sve većem problemu degradacije morskih staništa te mogućnostima njihove obnove, ističe se u najavi.

Skulpture velikih dimenzija smještene su u more ispred ronilačkog kluba Adria u Kraljevici, oko 100 metara od obale i 20-ak metara dubine. Biolozi su u razdoblju od tri godine pratili proces razvoja života na novo oblikovanim staništima.

"Obrastanje keramičkih struktura raznim organizmima potaknut će dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na području postavljanja znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima", napominje se.

Online izložba, završni dio projekta Mare Modul dobitnika ULUPUH-ove nagrade za najbolju izložbu 2018., zamišljena je tako da tri godine nakon što su keramičke skulpture postavljene u more predstavi cjelovit prikaz razvoja projekta.

Projekt se odvijao usporedo s međunarodnim znanstvenim projektom Obzor 2020: MERCES „Obnova morskih ekosustava u promjenjivim europskim” čiji je dio u Hrvatskoj vodila profesorica Tatjana Bakran-Petricioli sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Sve je zabilježeno i predstavljeno kroz video rad koji će ostati trajno dostupan na mrežnoj stranici ULUPUH-a.

Autorica koncepcije i voditeljica projekta Lidia Boševski, a osim nje s radovima su sudjelovali Danijela Pičuljan, Snježana Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero, Boris Roce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:25