PUMA NA SLOBODI?

Nepoznata zvijer snimljena u Podravini, stručnjaci upozoravaju: ‘Ne izigravajte heroje, opasna je‘

Pretpostavka je da je pobjegla nekome tko ju je u Mađarskoj, Sloveniji ili Hrvatskoj držao kao ljubimca
 Branimir Reindl/Facebook

Nepoznata zvijer snimljena je ovih dana u Podravini, neposredno uz rezervat Veliki Pažut unutar regionalnog parka Mura-Drava, prenosi Danica.hr.

Naime, nekoliko ribiča je primijetilo u gustišu i daljini divlju mačku veličine oko 80 centimetara i dužine oko 1,5 metra izrazito dugog repa.

Stručnjaci za divlje životinje pretpostavljaju kako je riječ o pumi koja je nekome pobjegla, ali to još nitko nije potvrdio. Pretpostavka je da ju je netko u Mađarskoj, Sloveniji ili Hrvatskoj držao kao ljubimca. No, zasad nema prijave bijega.

Snimka je nastala prije 10 dana i potpuno je autentična.

Branimir Reindl, koji se bavi spašavanjem divljih životinja i koji je prvi objavio snimku na društvenim mrežama, kazao je kako je životinja dva puta viđena u sumrak pa se čini da je crna, no ne mora biti. Reindl moli za informacije ako itko primijeti ili čuje nešto o takvoj životinji.

Napominje kako je u četvrtak dobio poziv od ribiča, inače i lovca koji je također vidio zvijer, i sve se poklapa sa snimkom koja je objavljena.

- On dobro poznaje razliku i veličinu lisice, čaglja i divlje mačke, a vjerojatno je ovu mačku vidio na udaljenosti oko 100 metara u sumrak na rubnom području Velikog Pažuta. Sve potvrđuje ovu snimku - zaključuje Reindl koji se divljim životinjama bavi već 30 godina.

- Moja slična akcija je bilo uspješno hvatanje servala koji je bio na slobodi skoro pola godine i koji je iz Slovenije pobjegao u Hrvatsku. Veličina ove mačke je znatno veća od servala, prema visini raslinja i njezinoj visini na snimci mjere koje sam iznio su poprilično točne. Dovoljno je da promatrate snimku i vidjet ćete kretanje tipično za mačku, pred sam skok tipično izvijanje i rad izrazito dugog repa - odgovorio je na neke komentare kako se možda radilo o lisici.

- Nije mi svrha izazivati paniku već molim ako tko nešto čuje, sazna ili vidi da prikupimo obavijesti kako bi životinju kojoj nije mjesto kod nas u divljini smjestili na sigurno kao što smo to napravili sa servalom i drugim podivljalim i sličnim životinjama - kazao je pa upozorio:

- Nemojte se približavati životinji ako ju vidite i ne izigravajte heroje. Posljednji skok koji se vidi na noćnoj snimci je dugačak prema tragovima cca pet metara u daljinu.

O slučaju su obaviještene mjerodavne institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:47