POMOGLO JE

‘Nessie se jedva kreće, pa smo krenule na Emmett terapiju. Pogledajte kako hoda nakon tretmana!‘

Riječ je o tehnici koja zadnjih godina sve više dobiva na popularnosti, a bazira se na tome da se pritišću određene točke na tijelu psa
Ana Marija Šir, Nessie i Petra Puvača
 Nera Simic/Cropix

Moj najstariji pas Nessie već se neko vrijeme muči s reumatoidnim artritisom. Povremeno nije mogla uopće hodati, promjena položaja tijela za nju je predstavljala agoniju, a terapija je uključivala kortikosteroide koji dugoročno nisu najbezazlenija stvar na svijetu. Odlučila sam se isprobati prirodne metode jer u tom času više nismo mogle ništa izgubiti. Kao glazbenici, masaže i terapije su mi jako važne za održavanje tijela i forme, neopisivo mi pomažu i samim time o takvim oblicima terapije mislim sve najbolje.

Tražila sam savjete od prijatelja čiji psi imaju iste probleme i svi su u jednom trenutku spomenuli isto - Emmett tehniku. Nešto za što sam, priznajem, tad prvi put čula. Emmett tehnika je oblik terapije kod koje se primjenjuju pritisci na određene točke tijela. Pravilan pritisak na te točke opušta, odnosno smanjuje napetosti čime se muskulatura na neki način reprogramira. Tehnika je ime dobila po svom osnivaču Rossu Emmettu.

image
Nera Simic/Cropix

Kad se tretira određeni dio tijela, pritisci imaju različitu jačinu, trajanje i smjer. Kombinirani pritisci prstima tretiraju određenu mišićnu skupinu pri čemu dolazi do trenutnog olakšanja. Idealan je stajaći položaj, ali ako nije moguće, može i ležeći.

Dakle, stvar je vrlo jednostavna, neinvazivna i, ništa manje važno, psu ne izaziva neugodu. Po preporuci vlasnika pasa odlučila sam se za Petru Puvaču, a i Google joj je bio prilično blagonaklon. Vlasnica je grooming obrta ‘Cuckeraj’ na adresi Petrova ulica 55.. U razgovoru shvaćam da je strastvena ljubiteljica pasa i da joj je pomaganje životinjama način života. Prema psima je nježna i blaga, pokreti su odmjereni. Nessie odlično reagira na nju i vjeruje joj.

- Ova je tehnika dobra za sve i može se izvoditi bilo gdje. Princip je jednostavan: treba lagano pritisnuti na određene točke. Terapija traje 15-20 minuta. Nekad ljudi dolaze kako bi ljubimcu olakšali bol na ovaj način, u situacijama kad više nema ozbiljne pomoći. Jednostavno, Emmett može umanjiti bol i zato dolaze - kaže Petra i pojašnjava kako se, dodirom određenih točki, šalju informacije mozgu i na taj način se tijelu pomaže da se vrati u optimalan položaj.

image
Nera Simic/Cropix

- Veoma je važno da se napravi ova terapija i onda se 48 sati ne smije raditi ništa. Izvodi se maksimalno pet korekcija, da se ne optereti psa. Prvo se vidi koji je problem i onda se tome prilagodi terapija. Važno je da se dva sata nakon nje psa ne mazi niti išta slično - pojašnjava Petra.

Terapija ne traje dugo, nema tu puno pametovanja. Petra razumije s kojim se problemima borimo, sve joj je otprve jasno. Ono što je zaista fascinantno je da moja Nessie nakon obavljenog tretmana zaista taj čas počinje stražnje noge koristiti kao da nikad nije imala nikakvih tegoba.

Nakon odrađene terapije, Nessie puno bolje hoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:31