NEVJERICA

Nešto veliko, crno i okruglo pojavilo se na morskoj površini: ‘Ribar sam 27 godina, ovo nikad prije nisam vidio...‘

 Facebook screenshot

Norveški ribar nemalo se iznenadio kad je na površini mora vidio nešto veliko, crno i okruglo. Najprije je bio prilično zbunjen, jer je bio dosta udaljen i nije znao o čemu se radi. Jasno, prišao je bliže, a onda shvatio kako je ta kugla životinja. Odnosno, bila je životinja, a on gleda njene ostatke.

Radilo se, naime, o tijelu preminulog kita. Ono se napunilo plinovima i bilo je jasno kako će eksplodirati, tako da je zadnja stvar koju čovjek želi biti u blizini kad se to dogodi. Nije ovaj kit iznimka - to se uobičajeno događa jer bakterije proizvode metan, koji se nakuplja u ostacima tijela. Kad more izbaci tijelo kita na obalu, uvijek se promatrače upravo zbog ovoga drži podalje.

Ribar koji je vidio kita, Dag Rydland, snimku je objavio na Facebooku. Napisao je kako se radi o grbavom kitu, od kojeg se on držao stotinjak metara dalje, zbog straha od eksplozije.

- Moglo bi se reći da živim u svijetu kitova. Ribar sam 27 godina i vidio sam puno i živih i mrtvih kitova, ali ovako nešto nikada. On je očigledno pojeo dosta ribe prije smrti, jer se napuhnuo od svih silnih plinova. Držao sam se podalje kako zbog straha od eksplozije tako i zbog mreža koje su bile oko njega, pa me bilo strah da ću brodskim propelerom zapeti o njih - rekao je Dag za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 12:29