UGRIJALO

Nevjerojatan prizor: školjkar iz Stona snimio medvjeda kako se kupa u moru

Iako su medvjedi poznati kao jako dobri plivači, ipak ih se ne vidi često kako plivaju u Jadranu
Ilustracija
 Laura Romin & Larry Dalton/Alamy/Alamy/Profimedia

Svaki čovjek koji ima brod s vremenom se susreo s neobičnim stvorenjima u moru. Ne mislimo pritom samo na morske životinje, nego i na one kojima more nije dom. Nađe se u moru tako ptica i manjih životinjica koje imaju tu nesreću da završe u moru, premda se neke uspiju spasiti ili im ljudi pomognu. No, ima i drugih prizora: recimo, na otocima koji su relativno blizu jedni drugima ili kopnu, zna se vidjeti da divlje svinje lagano plivaju. Dobri su plivači i nije im nikakav problem preplivati i veće udaljenosti.

No, postoje ipak prizori koji su neuobičajeni. Oni na koje ribari, školjkari ili jednostavno oni koji plove morem iz zadovoljstva nalete povremeno i veoma ih zbune. Jedan takav svakako je vidjeti medvjeda u moru. Dogodilo se to školjkaru u vali u blizini Dube stonske. Čovjek je bacao mreže za kamenice kad je ugledao medvjeda kako se kupa u blizini mjesta gdje se uzgajaju mušule i kamenice, piše liberoportal.hr.

Sigurno je najprije pomislio da se nije dobro naspavao i da to što par metara od njegova broda pliva nikako ne može biti medvjed. Istina je da su oni vrhunski plivači, ali vidjeti ga u moru zaista je neočekivano. Medvjed je doplivao do obale, izašao iz mora i nastavio prema šumi. Odakle je došao i kuda je krenuo, ne zna se, no možda je kupanje bilo cilj samo po sebi. Možda je samo htio uživati u našem divnom moru i njegovoj svježini. To svi možemo razumjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:39