Lachesis muta

Nevjerojatna otrovnica: Dugačka je nešto više od 3,5 metra, ima lažnu čegrtaljku i ubojita je

No, ljudi je ni najmanje ne zanimaju, jer jede glodavce i zbog toga je veoma korisna

Lachesis muta

 Clément Carbillet/Imagebroker/Profimedia

Ljutice, otrovnice ili prave ljutice su otrovne zmije, članice porodice Viperidae. Žive u gotovo svakom dijelu svijeta, osim na Antarktiku, Novom Zelandu, Australiji, Havajima, Irskoj i sjeverno od Arktičkog kruga.

Među najvećim vrstama otrovnica do sada zabilježenih je i šumska pjeguša (Lachesis muta), prema podacima sa stranice AZ Animals. Porijeklom su iz središnjeg dijela Južne Amerike i otoka Trinidad na Karibima. Ove zmije žive u šumama, kao i u blizini poljoprivrednih polja. Na jelovniku su im prije svega glodavci, što znači da često u potrazi za idućim obrokom znaju doći u blizinu ljudi, piše National Geographic.

Ove pjeguše zveckaju repom, poput čegrtuše, iako nemaju čegrtaljke. To, jasno, rade kako bi se obranile od napadača. Iako njihov rep sam po sebi ne pravi mnogo buke, kada njime "zveckaju" u gomili lišća u kojem žive, proizvode glasan zvuk - i upozoravaju potencijalnog predatora da se makne.

Mogu da narasti i do tri metra, a većina bude između dva i dva i pol metra. Međutim, najduža šumska pjeguša do sada pronađena bila je dugačka tri metra i 65 centimetara.

Pjeguše nisu samo dugačke, one su i otrovne i mogu ubrizgati smrtonosnu količinu otrova. Na sreću ljudi, ove zmije ih ne napadaju, osim ako se ne brane ili slučajno napadnu - recimo, ako čovjek stane na njih ili se na drugi način osjete ugroženim.

Otkrivanje najvećih zmija na svetu "u modi je" od 1930-ih. Prirodnjak Raymond Ditmars je 1934. godine donio je jednu od najvećih ikad pronađenih zmija u Zoološki vrt u Bronxu. Bila je to šumska pjeguša koju je Ditmars nazvao Lucky. Iako nijedan zapis o točnoj dužini nije sačuvan, Lucky je sa svoja gotovo dva i po metra važio za najdužu tada poznatu zmiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 19:29