PELORUS JACK

Nevjerojatna priča o dupinu koji je pomagao brodovima, a bio je prvo zakonom zaštićeno morsko biće

Mornari su ga voljeli, novine su o njemu pisale, a izdane su i razglednice s njegovim likom

Rissov dupin

 

 

 Anthony Pierce/Alamy/Alamy/Profimedia

Kada je 1888. škuna Brindle doplovila do ulaza u Cookov tjesnac, između otoka D’Urville i Južnog otoka u Novom Zelandu, pokraj broda se pojavio dupin. Neki članovi posade htjeli su ga ubiti, ali ih je, na sreću, kapetanova žena uspjela odgovoriti, piše Otvoreno more.

Dupin je uskoro počeo skakati ispred broda i ubrzo su shvatili da ih poziva da ga prate.

Proveo je Brindle kroz tjesnac.

Nakon toga je dočekivao svaki brod i vodio ga kroz tjesnac sa strujama od osam čvorova i brojnim podvodnim grebenima. Prihvaćen je kao pravi pilot i prozvan je Pelorus Jack. Pune 24 godine vodio je brodove i nijedan se nije nasukao.

Mornari su ga zavoljeli, novine su o njemu pisale, a izdane su i razglednice s Jackovom slikom. No, onda je neka budala s parobroda Penguin 1904. pucala na Jacka. Na sreću, nije bio pogođen niti obeshrabren u pilotskoj misiji.

Dočekivao je i vodio brodove, ali se nikad više nije pojavio pred Penguinom, koji je opasni kanal morao prolaziti bez njegove pomoći pa se 1909. razbio o hridi.

Nakon incidenta s pucnjavom, novozelandske su vlasti 26. prosinca 1904. donijele zakon kojim se Jacka stavlja pod zaštitu. Time je postao prvo zakonom zaštićeno morsko biće.

Posljednji put je viđen 1912. i pretpostavlja se da je uginuo od starosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:45